Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020 16:37

Επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όλη τη νότια Πελοπόννησο προτείνει ο Θ. Πετράκος

Την κατάργηση της ρύθμισης Αποστόλου και της επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όλη τη νότια Πελοπόννησο, προτείνει ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Θανάσης Πετράκος.

Όπως αναφέρει στην πρότασή του: "Είναι μονόδρομος η προστασία… η διατήρηση της ΠΟΠ και η επέκταση ,της γεωγραφικής και ποσοτικής βάσης στη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία – Λακωνία – Αρκαδία και Νότια Ηλεία).

Υπάρχουν τα ιστορικά στοιχεία και οι προϋποθέσεις για να «δεθεί το αίτημα» και να περάσει στην ΕΕ.

Η θέση για επέκταση – «ξεχείλωμα» του ΠΟΠ σε επίπεδο χώρας έχει σοβαρά προβλήματα τεκμηρίωσης.

Επίσης χωρίς κατάργηση της ισοπεδωτικής ρύθμισης Αποστόλου, η πρόταση είναι αντιφατική και μη εφαρμόσιμη.

Τέλος μία προστατευόμενη ονομασία σε επίπεδο χώρας, για το συγκεκριμένο προϊόν δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ όπου οι ισορροπίες είναι ισορροπίες συμφερόντων.

Γ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έξω από την διευρυμένη ζώνη της ΠΟΠ, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ελιάς, θα πρέπει να γυρίσουν στις Ελληνικές Ελιές Καλαμών - GREEK KALAMON OLIVES. Μεθοδικά και με την στήριξη του ελληνικού Κράτους να συνεχίσουν να δίνουν τις εμπορικές μάχες και να εκπαιδεύουν τις αγορές τους στον ελληνικό – ποιοτικό χαρακτήρα του προϊόντος. Η διεκδίκηση μίας προστατευόμενης ονομασίας ΠΓΕ για να συμπεριλάβει και την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα και όπου αλλού στη χώρα μας καλλιεργείται η Ελιά Καλαμάτας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη προστασία της εγχώριας παραγωγής σε εθνικό επίπεδο".

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα