Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 22:20

Όσα δίδαξε για ποιοτικό ελαιόλαδο ο διεθνούς φήμης γευσιγνώστης Antonio Giuseppe Lauro (vd, ph)

Το σημαντικό ρόλο του ελαιοτριβείου στην ποιότητα του ελαιολάδου επεσήμανε ο διεθνούς φήμης γευσιγνώστης και πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου EVO IOOC Dr Antonio Giuseppe Lauro απευθυνόμενος σε νέους τυποποιητές και ελαιοτριβείς της Μεσσηνίας στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους στο Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Ο ίδιος τόνισε πως «η ποιότητα είναι δεδομένη» και ανέπτυξε τους προβληματισμούς του σχετικά με την μάλαξη και τον σπαστήρα, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά τα μηχανήματα νέας τεχνολογίας χρησιμοποιούνται πλέον σε ελαιοτριβεία και στη χώρα μας, μειώνοντας στο ελάχιστο τον χρόνο επεξεργασίας του καρπού.

Δείτε το βίντεο:

Η συζήτηση έγινε στο περιθώριο του δωρεάν εκπαιδευτικού σεμιναρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου που πραγματοποίησε προ ημερών το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Στο σεμινάριο στάθηκε σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα, την οργανοληπτική αξιολόγηση, καθώς τη σχέση της ποιότητας με ένα επιτυχημένο, εξαγωγικό μοντέλο. Εγινε γευσιγνωσία και σχολιασμός διεθνών και ελληνικών ποικιλιών, ενώ συζητήθηκε και η συμμετοχή ελληνικών ελαιόλαδων σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Το ενδιαφέρον κυρίως των νέων επιχειρηματιών αλλά και παλαιότερων στον χώρο, ήταν σημαντικό.

Οσον αφορά στην εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας και στην καλλιέργεια και άλλων ποικιλιών -πέραν της κορωνέικης- εξήγησε με ένα παράδειγμα για την xylella fastidiosa γιατί είναι απαραίτητες οι περισσότερες ποικιλίες. Όπως είπε, ούτε σε 100 χρόνια δεν θα έβρισκαν οι Ιταλοί ποια δέντρα μπορούν να αντισταθούν στην xylella αν η καλλιέργεια ήταν μονοποικιλιακή. Αυτό επεσήμανε ο Dr Antonio Giuseppe Lauro, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να είναι μια πρόταση προόδου για την περιοχή η ενασχόληση και με άλλες ποικιλίες. Όπως είπε, στο Σαλέντο της Απουλίας, όπου η xylella έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή, διαπιστώθηκε πως μια ποικιλία από την Τοσκάνη είναι ανθεκτική. «Αν δεν υπήρχαν εκεί λοιπόν αυτά τα φυτά, επειδή εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες ποικιλίες, όπως εδώ η Κορωνέικη, θα θέλαμε άλλα 100 χρόνια για να καταλάβουμε ποια δέντρα μπορούν να αντισταθούν στην xylella» εξήγησε.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα