Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 19:21

Ουρές, παραλείψεις και ταλαιπωρία για το επίδομα Covid-19 στους ελαιοπαραγωγούς

Τεράστιες ουρές και απίστευτη ταλαιπωρία για τους ελαιοπαραγωγούς που ελπίζουν σε οικονομική "ανάσα" από την ενίσχυση που εγκρίθηκε για τους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού. Σε πολλές περιπτώσεις σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στις εισόδους των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ, ενώ την ίδια ώρα σέρνεται τόσο η πλατφόρμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όσο και εκείνη του ΟΣΔΕ, απ' όπου πρέπει να αντληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία. 

Μια κατάσταση που οδηγεί σε απόγνωση όλους τους εμπλεκόμενους, αυξάνει τις φωνές για παράταση της μόλις 10ήμερης προθεσμίας και γίνεται πολύς λόγος για άστοχη διαδικασία, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορούσε να είχε δώσει λύσεις, χωρίς να χρειάζονται μετακινήσεις πολιτών και ουρές μέσα στην πανδημία.

Μέσα σε όλα αυτά, πολλοί ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται εκτός ενίσχυσης, καθώς δεν έχουν δηλωθεί στο μητρώο αγροτών, με συνέπεια να μην είναι δικαιούχοι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινά από τα 300 ευρώ ανά εκμετάλλευση και μπορεί να ανέλθει έως και τις 4.000 ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται εφάπαξ, ενώ στο τελικό ύψος της ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη «το σύνολο των ποσών στήριξης που μπορεί να λάβει ένας δικαιούχος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού δε μπορεί να ξεπερνά τις 7.000 ευρώ», όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο, σχετικά με το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι επλήγησαν από τον κορονοϊό, δικαιούχοι του οποίου είναι φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στη Μεσσηνία οι δικαιούχοι ανέρχονται περίπου 10.000.

Ο αν. γενικός διευθυντής του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, κάνει λόγο για πρωτοφανή έλλειψη συντονισμού και πλήρη παράλυση του συστήματος σχετικά με τη διαχείριση του Μέτρου 21. Περιγράφει τα μεγάλα προβλήματα λόγω Διαδικτύου, καθώς είναι μεγάλη η επιβάρυνση εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης και τονίζει την ανάγκη για άμεση παράταση αλλά και δευκρινίσεις, προκειμένου να γνωρίζουν οι παραγωγοί, που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών, αν θα χρειαστεί να μετακινηθούν οι όχι για να κάνουν τη διαδικασία. Μέχρι στιγμή αυτοί δεν είναι δικαιούχοι, αλλά το υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμα στα ερωτήματα.

Ο κ. Πάζιος θεωρεί αδιανόητο αυτό που συμβαίνει μέσα σε lockdown, με πλήθος κόσμου να περιμένει στις ουρές για να κάνει μια αίτηση,αφήνοντας μάλιστα στη μέση την ελαιοσυγκομιδή, την ώρα που εκτιμά πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορούσε να είχε ολοκληρώσει με απλά βήματα την όλη διαδικασία, χωρίς συνωστισμό, ταλαιπωρία και κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, μόνο με την πίστωση των ποσών, καθώς είναι συγκεκριμένοι οι μέχρι στιγμής δικαιούχοι, με την εμπλοκή των ΚΥΔ και μια περίοδο ενστάσεων, χωρίς να χρειάζονται κωδικοί taxis και άρα φυσική παρουσία.

Ο Γιάννης Βορβίλας, ο οποίος επίσης διαπιστώνει τις μεγάλες δυσκολίες λόγω Διαδικτύου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις πλατφόρμες για το Μέτρο 21 και του ΟΣΔΕ, θεωρεί αυτονόητο πως θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον 10 ημερών. Άλλωστε, όπως λέει, για τους ανθοπαραγωγούς, που είναι σαφώς λιγότεροι από τους ελαιοπαραγωγούς, δόθηκε προθεσμία ενός μηνός.

Επίσης επισημαίνει πως είναι μεγάλο και το ζήτημα της διαπίστωσης του ποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, καθώς πολλοί μπερδεύονται με τους ειδικού καθεστώτος, πράγμα για τοοποίο παίζει ρόλο το εισόδημα και η ασφάλιση.

Όσο για εκείνους που δεν έχουν δηλωθεί στο μητρώο αγροτών, ο ίδιος εκτιμά πως τώρα είναι άκαιρο να σπεύσουν να πάρουν το σχετικό έγγραφο από το ΚΕΠΠΥΕΛ, διότι η προκήρυξη αναφέρεται σε εκείνους που είχαν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη όταν έληξε ο χρόνος υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων, το καλοκαίρι, οπότε και έγινε η εγγραφή τους στο μητρώο αγροτών με αφορμή το αφορολόγητο. 

Να σημειωθεί πως ξεχωριστές δηλώσεις αναμένεται να γίνουν για παραγωγούς των επιτραπέζιων ελιών, όπως έγιναν για παραγωγούς λαϊκών αγορών και ανθοκαλλιεργητές.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα