Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 18:48

Φρακάρουν τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία - Φόβος να ξεμείνουν στα δέντρα οι ελιές!

Άρχισαν τα... όργανα πριν καλά - καλά ξεκινήσει η φουλ σεζόν για την ελαιοσυγκομιδή, αφού τα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνία -λόγω των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί- λειτουργούν σχεδόν κατά το ήμιση από άλλες χρονιές.  Οι αποθήκες των πυρηνελαιουργείων φρακάρουν σταδιακά και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν περιοχές, όπου η σοδειά θα ξεμείνει στα δέντρα...

Και αυτό γιατί οι μονάδες των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία λειτουργούν με σχεδόν μια βάρδια λιγότερη καθημερινά, αφού έχει επιβληθεί από την Περιφέρεια να παραμένουν κλειστά από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, ενώ επιπλέον, έχει σφραγιστεί από τον περασμένο μήνα μια ολόκληρη μονάδα στην περιοχή της Καλαμάτας.

Αυτό έχει συνέπεια να γεμίζουν οι αποθήκες με πυρήνα πριν ακόμα φτάσει στα μισά του ο Νοέμβριος, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεγιστοποιηθεί το πρόβλημα μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι μονάδες που δεν διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους να κλείσουν τις πύλες τους για τα φορτηγά που κουβαλάνε πυρήνα από τα ελαιοτριβεία, ή να περιμένουν φορτωμένα σε ουρές έξω από τις μονάδες, για ν' αδειάσουν τις καρότσες τους.

Όσα πυρηνελαιουργεία έχουν μεγάλες αποθήκες, ίσως κληθούν να επεξεργαστούν μεγαλύτερες ποσότητες στη συνέχεια, με πολλά όμως άλλα ενδεχόμενα προβλήματα.

Ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας ακούγονται περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο των παραπάνω, αν και ακόμα δεν φαίνεται να έχει εμφανιστεί άμεσο πρόβλημα σε πολλά ελαιοτριβεία. Όμως η ανησυχία υπάρχει ακόμα και για το αν θα βγάλουν λάδι οι παραγωγοί, ή και για το που θα καταλήξει ο όγκος της πυρήνας που θα παραχθεί αν δεν απορροφηθεί από τα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας. 

Η ανησυχία μεγαλώνει καθώς η συγκομιδή εντείνεται και στις γειτονικές περιοχές, οι μονάδες των οποίων ακόμα και να μπορούσαν να δώσουν "ανάσα" στη Μεσσηνία, θα αδυνατούν στη φουλ παραγωγή.

Το σίγουρο είναι πως οι παραγωγοί πρέπει να μαζέψουν τις ελιές τους, τα ελαιοτριβεία να βγάλουν ελαιόλαδο και ο όγκος της πυρήνας να επεξεργαστεί. Σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά μπορεί να κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, σε έναν ήδη βαριά πληγωμένο κλάδο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πυρηνελαιουργό Μενέλαο Κουτέλα, η 6ωρη διακοπή λειτουργίας της μονάδας, στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε 8ωρο, αφού οι μηχανές θέλουν χρόνο για να ανάψουν και να σβήσουν. Αυτός μάλιστα ο χρόνος που χάνεται σε καθημερινή βάση, αποτελεί και την κύρια αιτία να γεμίζουν φέτος νωρίτερα οι αποθήκες. Σε συνδυασμό μάλιστα με την διακοπή της λειτουργίας της άλλης μονάδας στην περιοχή της Καλαμάτας, τότε, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δυστυχώς αναμένεται να δυσκολέψουν πολύ περισσότερο τις αμέσως επόμενες ημέρες. 'Αλλες χρονιές οι αποθήκες γέμιζαν τον Δεκέμβριο και φέτος, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δραστικά, οι αποθήκες θα τιγκάρουν πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό θα έχει συνέπεια, μέσα στη φουλ σεζόν τα πυρηνελαιουργεία να μην μπορούν να δεχτούν πυρήνα. Την ίδια περίοδο θα έχουν φουλ δουλειά όλες οι μονάδες, και των γειτονικών νομών, οπότε η κατάσταση αναμένεται να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Όπως εξηγεί ο κ. Κουτέλας, όταν μια μονάδα παύει τη λειτουργία της για 6 ώρες, καθημερινά, αυτό λειτουργεί ανασταλτικά, και όταν κλείνει και η μία από τις 4 μονάδες της ευρύτερης περιοχής, η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά. Παρότι υπήρχαν ελπίδες να δοθούν λύσεις έγκαιρα, αυτές βλέπει να εξανεμίζονται σταδιακά, όσο περνά ο καιρός. Μια τέτοια εξέλιξη, δεν αποκλείεται να επιδεινώσει την κατάσταση σε ορισμένες περιοχές, λόγω και του κινδύνου της παράτασης της επεξεργασίας.

Προβληματισμός υπάρχει και για το τι γίνει αν τα ελαιοτριβεία πράγματι δεν έχουν τι να κάνουν την πυρήνα τους σε λίγες ημέρες και πως θα την διαθέσουν, στην περίπτωση που δεν σταματήσουν να δέχονται καρπό. Για όλα τα ενδεχόμενα και τους πιθανούς κινδύνους για το περιβάλλον ο κ. Κουτέλας εξηγεί πως έχουν συνταχθεί υπομνήματα και έχουν γίνει συσκέψεις, ζητώντας λύσεις έγκαιρα, αλλά ακόμα η κατάσταση είναι σε... αναμονή. Αν συνεχίσει όμως έτσι, τότε τα φορτηγά φορτωμένα με πυρήνα δεν αποκλείεται να περιμένουν στην ουρά...

Για την ώρα πάντως, η εν λόγω μονάδα έχει σταματήσει την παραλαβή στη διάρκεια της νύχτας, αφού δεν έχει νόημα να παραλαμβάνει 24 ώρες και να δουλεύει λιγότερες 6 ή 8 ώρες. Εξηγεί μάλιστα πως υπό κανονικές συνθήκες, ο όγκος των 2 μηνών της συγκομιδής, πρέπει να επεξεργαστεί μέσα σε 4 μήνες, αφού η δουλειά είναι ασφυκτική. Όταν αυτή η κανονικότητα δεν υπάρχει, λόγω της μείωσης των ωρών κατά 1/3, και του παράλληλου κλεισίματος της μιας μονάδας, τότε η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με σημαντικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων ενδεχομένως και η έντονη δυσοσμία αργότερα, παρατηρεί.

Όλες οι μονάδες πυρηνελαιουργείων που συνεχίζουν να λειτουργούν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μείωσης του ωραρίου, με ορισμένους επιχειρηματίες να παρατηρούν επίσης πως το άναψε - σβήσε των μηχανών δημιουργεί πολλά προβλήματα και περιβαλλοντικά. Αναρωτιούνται γιατί δεν έχει καταγραφεί αντίστοιχη κατάσταση σε άλλη ελαιοπαραγωγική περιοχή και επισημαίνουν τους προβληματισμούς τους για το τι θα γίνει αν χρειαστεί τα ελαιοτριβεία να σταματήσουν να δέχονται καρπό, τι θα κάνουν οι παραγωγοί τις ελιές τους και τι θα αντιμετωπίσει τελικά όλη η παραγωγική αλυσίδα, που ήδη έχει πληγεί σημαντικά.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα