Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 14:58

Καταρροϊκός πυρετός: Κινδυνεύει το ζωικό κεφάλαιο της Μεσσηνίας - Μέτρα για να κοπάσει η θνησιμότητα

Σε εγρήγορση για τον καταρροϊκό πυρετό πρέπει να είναι κτηνοτρόφοι και κτηνίατροι σε όλη την Μεσσηνία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που παρουσιάστηκε κυρίως σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με πρόβατα, και ήδη υπάρχουν αιτήματα για αποζημιώσεις.

Η νόσος απειλεί στην Μεσσηνία 106.000 αιγοπρόβατα και 5.600 βοοειδή, εάν δεν τηρηθούν τα προληπτικά μέτρα και οι κτηνοτρόφοι δεν ακολουθήσουν τις συστάσεις των αρμοδίων. Μέχρι στιγμής όλη η Μεσσηνία πλην του Δήμου Δυτ. Μάνης αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω του υψηλού ρυθμού μεταδοτικότητας με σοβαρό κίνδυνο να μολυνθούν εγκαταστάσεις και να καταγραφεί υψηλή θνησιμότητα ζώων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και η προϊσταμένη Κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Μαρία Κωταντούλα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους και έγκαιρη γνωστοποίηση του προβλήματος όπου παρουσιαστεί.

Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνεται το οίδημα κεφαλής και στοματικής κοιλότητας.

Ζώνη ελέγχου 20χλμ έχει οριστεί για τους Δήμους Καλαμάτας - Μεσσήνης και Οιχαλίας όπου έχουν παρουσιαστεί τα κρούσματα ενώ σύντομα θα ενταχθεί και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από τις αναφορές της προϊσταμένης Κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Μαρία Κωταντούλα.

Μέχρι στιγμής λόγω της νόσου έχει καταγραφεί θνησιμότητα 50 ζώων η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό από 2 - 12%, ανάλογα την κτηνοτροφική εγκατάσταση και την περιοχή και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί δειγματοληψία σε αρκετές εγκαταστάσεις τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για ιό ιδιαίτερα μεταδοτικό ο οποίος πλήττει κυρίως τα πρόβατα και λιγότερο τις αίγες και τα βοοειδή.

Η θνησιμότητα μπορεί κυμανθεί από 2% έως 30% και η λήψη προληπτικών μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

Συνιστάται η χρήση εντομοαποθητικών, με σωστή εφαρμογή στο δέρμα των ζώων, αντιβιοτικά και ψεκασμοί στους στάβλους για την μείωση του φορτίου των εντόμων.

Να σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κρουσμάτων παίζει η παρουσία κουνουπιών λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών αυτή την περίοδο αλλά και οι μετακινήσεις ζώων που ενδεχομένως έγιναν σε άλλες περιοχές παρά τις όποιες απαγορεύσεις από την ΔΑΟΚ.

Πλέον η μετακίνηση ζώων από την εν λόγω ζώνη επιτρέπεται μόνο για άμεση σφαγή, σε σφαγείο εντός της ζώνης ελέγχου.

Πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν προσβάλει τον άνθρωπο με κανέναν τρόπο.

Ο εμβολιασμός πιθανότατα να γίνει τον Φεβρουάριο καθώς αυτή η περίοδος, λόγω της εγκυμοσύνης ζώων δεν ενδείκνυται.

Με την σειρά του κ. Αναστασόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους ενώ επιβεβαίωσε πως ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ώστε να στηριχθεί ο κτηνοτροφικός τομέας.

Ενημέρωσε ακόμα ότι σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο τον διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα εξετάσει το ζήτημα, με δεδομένο ότι το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει αποζημίωση για την περίπτωση αυτή.

Επιπλέον συνέστησε στους ιδιοκτήτες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων την αυστηρή τήρηση των κανόνων που έχουν δοθεί από την Κτηνιατρική υπηρεσία, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η μετάδοση των κρουσμάτων στα υπόλοιπα ζώα, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έλαβε άμεσα μέτρα.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα