Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 15:45

Από αύριο, χωρίς περιορισμούς οι προσκλήσεις εργατών γης

Λύθηκε το πρόβλημα με τον αριθμό των μετακλητών εργατών γης που θα μπορεί να προσκαλεί ο κάθε παραγωγός και παύει να ισχύει ο αυστηρός περιορισμός για μόλις 1 εργάτη ανά 44 στρέμματα. Στη Μεσσηνία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα δέχεται από αύριο αιτήσεις παραγωγών, που επιθυμούν να προσκαλέσουν εργάτες από τις Τρίτες χώρες, για να εργαστούν στα χωράφια τους, , προφανώς με τη δέουσα σύνεση.

Ετσι αναμένεται να αντιμετωπιστεί κι ένα  μεγάλο μέρος του προβλήματος με την έλλειψη εργατικών χεριών για το ελαιομάζωμα.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία, ύστερα από την κινητοποίηση τοπικών φορέων, μεταξύ των οποίων και του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας.

Το Σάββατο ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος έλαβε από τον υπουργό Μ. Βορίδη την απάντηση πως οι προσκλήσεις μπορούν να γίνουν χωρίς περιορισμό. Από αύριο και μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων παραγωγών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την οποία ενδέχεται να υποστηρίξει διοικητικά, λόγω του όγκου δουλειάς που θα προκύψει, η Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο. Παράλληλα, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την προμήθεια 5.000 rapid τεστ για κορονοϊό, στα οποία θα υποβληθούν οι μετακλητοί εργάτες γης, αμέσως μετά την άφιξή τους, παρότι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ πριν ταξιδέψουν. Τα τεστ αυτά θα πρέπει να γίνουν στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, όπου θα πρέπει να μεταφερθούν οι εργάτες, με ευθύνη των ίδιων των παραγωγών. 

Στο θέμα των μετακλητών εργατών και την άρση των περιορισμών αναφέρεται με ανακοίνωσή του και ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς:

"Επιτρέπεται η μετάκληση εποχικών εργατών γης και στη Μεσσηνία χωρίς τους περιορισμούς (α) ενός (1) εργαζόμενου ανά 44 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και (β) ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών, όπως προβλέπεται στην κατ’ εξαίρεση διαδικασία της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η ισχύ της οποίας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους".

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που είχε ο βουλευτής από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως ακόμα επισημαίνεται, έγιναν οι διαδικασίες προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Μεσσηνίας να μπορεί πλέον να δεχθεί αιτήσεις εργοδοτών που επιθυμούν να προσλάβουν πολίτες τρίτης χώρας για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία, χωρίς όμως τους περιορισμούς που θέτει η ΚΥΑ 8480/22.02.2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν ισχύουν τα ανώτατα όρια αδειών διαμονής και η αναλογία έκτασης ή αριθμού ζώων ανά εργαζόμενο, όπως αυτά είχαν προσδιοριστεί για τα έτη 2019 και 2020 με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μέχρι τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεδομένου ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή βρίσκονται σε ισχύ οι διαδικασίες του Άρθρου 42 της από 01.05.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 90 / 01.05.2020).

Κατά συνέπεια για τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών ως εποχικών εργατών γης πρέπει κατ’ εξαίρεση να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 42 της παραπάνω ΠΝΠ, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει η παλαιότερη ΚΥΑ.

Να σημειωθεί πως το ίδιο θέμα απασχολεί πολλές περιοχές της χώρας. Από τα τέλη Αυγούστου το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ενημέρωνε τις αγροτικές ενώσεις, τους συλλόγους και τους παραγωγούς της περιοχής του, πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μπαγινέτας με ειδική εγκύκλιο, ξεκαθάριζε ότι για τους μετακλητούς εργάτες δεν απαιτείται η εφαρμογή της αναλογίας ανά στρέμμα, επισημαίνοντας πως μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες, δηλώνοντας με σύνεση οι παραγωγοί, τον αριθμό των μετακλητών εργατών που θα απασχολήσουν στα χωράφια τους.

Κέλλυ Δημητρούλια

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα