Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 12:47

Γεωγραφικές ενδείξεις και συστήματα ποιότητας προϊόντων στη συνάντηση των ελληνικών περιφερειών της ένωσης AREPO

Θέματα που αφορούσαν τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων ποιότητας προϊόντων ενόψει της νέας περιόδου μετά το 2020, συζητήθηκαν στην 1η συνάντηση των ελληνικών περιφερειών της ένωσης AREPO στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ήταν και οι επικείμενες συναντήσεις στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ολομέλειας του δικτύου AREPO για το έτος 2018 καθώς και το 4ο ευρωπαϊκό φόρουμ που διοργανώνεται με τίτλο «Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων», παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωπαϊκής επιτροπής και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση είχε προσκληθεί το στέλεχος της αντιπροσωπείας της ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες Giulia Scaglioni, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι από 6 ελληνικές περιφέρειες, μέλη στις διεργασίες της ένωσης AREPO από το 2017.

Στο ξεκίνημα της συνάντησης η πρόεδρος της ένωσης AREPO και αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της περιφέρειας Κρήτης Βρέντζου-Σκορδαλάκη Θεανώ, αναφέρθηκε στον κύριο στόχο της νέας προεδρίας, που είναι η διεύρυνση και η αποτελεσματικότερη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων εκτός της ΕΕ, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί ο διατροφικός πλούτος της κάθε περιφέρειας. Επιπρόσθετα επεσήμανε τη σημαντικότητα της συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει και να επικαιροποιείται, μέσω των συναντήσεων, ώστε οι ελληνικές περιφέρειες από κοινού να προωθούν τα ζητήματα που αφορούν τα προϊόντα των Γεωγραφικών Ενδείξεων μέσω της ένωσης AREPO, προστατεύοντας την πνευματική ιδιοκτησία που αντιπροσωπεύουν τα προϊόντα αυτά.

Η κ. Scaglioni, υπεύθυνος πολιτικής της ένωσης AREPO, παρουσίασε το δίκτυο στα νέα μέλη της ένωσης, την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την περιφέρεια Αττικής, τονίζοντας ότι η ένωση εκπροσωπεί 31 ευρωπαϊκές περιφέρειες και 480 ενώσεις παραγωγών, οι οποίες εκπροσωπούν πάνω από το 50% των Ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων. Αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ένωση AREPO, ενώ παρουσίασε το έγγραφο θέσεων της ένωσης όπως έχει διαμορφωθεί και μετά τα αποτελέσματα των συναντήσεων των γαλλικών, ισπανικών και ιταλικών περιφερειών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάλυση που έχουν προχωρήσει τα στελέχη της ένωσης AREPO αναφορικά με το συζητούμενο πρoσχέδιο για την αναθεώρηση της ΚΓΠ μετά το 2020. Τέλος παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα προώθησης των αγροτικών προϊόντων για το έτος 2018, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, συνολικού προϋπολογισμού 179 εκατομμυρίων. Το νέο πρόγραμμα δίδει προτεραιότητα στην προώθηση των προϊόντων κυρίως προς τις τρίτες χώρες, με έμφαση σε προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στα ποιοτικά σχήματα και σήματα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά, κ.ά).

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των ελληνικών περιφερειών και της κ. Scaglioni και επισημάνθηκε ο προσανατολισμός της ευρωπαϊκής επιτροπής για διεύρυνση της στήριξης των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει βάσει της συμφωνίας του Cork. 2.0..

Τις ελληνικές περιφέρειες εκπροσώπησαν: ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής Αδαμίδης Κωνσταντίνος από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Ζωγράφου, η εκπρόσωπος της περιφέρειας Ηπείρου Βασιλική Ηγουμενίδου, οι εκπρόσωποι της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Καραντίνος Χρήστος και Σιώγκας Θεόδωρος, ενώ την περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος Φαρμάκης Ταξιάρχης καθώς και τα στελέχη Βασιλική Σταυρουλάκη, Αθανάσιος Αντωνόπουλος και Αιμιλία Ρόδη. Την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος εκπροσώπησε το στέλεχος Γεώργιος Μακρής. Να σημειωθεί ότι στην ένωση συμμετέχει και η περιφέρεια Θεσσαλίας. Τη συνάντηση συντόνισε ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος στέλεχος της περιφέρειας Κρήτης.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα