Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 10:17

Η Μεσσηνία χρειάζεται 7.000 εργάτες γης, αλλά οι παραγωγοί δικαιούνται έναν εργάτη ανά 40 στρέμματα!

Οι εκτιμώμενες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στην Μεσσηνία αγγίζουν τις 7.000 θέσεις, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Π.Ε. Μεσσηνίας. Αλλά οι παραγωγοί δικαιούνται να ζητήσουν έναν εργάτη ανά 40 στρέμματα!

Προβλήματα λειψυδρίας αλλά και σοβαρά ζητήματα με την απασχόληση εργατών τρίτων χωρών λόγω κορονοϊού, παρουσιάζει η φετινή ελαιοκομική χρονιά, επεσήμανε αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

«Εποχική εργασία με εργόσημο, αυτός είναι ο στόχος για την ελαιοκομική περίοδο 2021-2022. Οι εργάτες πρέπει να μπουν με εργόσημα και με ονοματεπώνυμο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Η διαβούλευση έγινε με στόχο, όπως εξήγησε ο ίδιος, ώστε να υπάρξει επάρκεια εργατικού δυναμικού στην εποχική απασχόληση για την χρονιά 2020-2021, με διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν από την Περιφέρεια, ώστε να έρθουν περισσότεροι εργάτες.

Τη διαδικασία προσλήψεων θα διαχειρίζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κάνοντας αιτήσεις οι εργοδότες ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος των εργατών παρακάμπτοντας τις διαδικασίες του προξενείου.

Στην συνέχεια τη διαδικασία πρόσληψης ανέλυσε ο Νικόλαος Κασιδάκης εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ υπογράμμισε πως για το 2019-2020 από τις 3.000 θέσεις για όλες τις ειδικότητες είτε εξαρτημένη είτε εποχιακή εργασία, έχουν γίνει 1.500 αιτήσεις.

Συγκεκριμένα εξήγησε πως στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προβλέπεται πως ο εργαζόμενος που βρίσκεται στην χώρα του, μπορεί να κληθεί από τον εργοδότη και να μπει με την σφραγίδα εισόδου, ώστε να μπορεί να εργαστεί για 3 μήνες.

Με την διαδικασία αυτή προβλέπεται πως για κάθε 40 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας δικαιολογείται ένας εργάτης, γεγονός που φυσικά προκαλεί αντιδράσεις αφού στην πλειοψηφία οι καλλιέργειες στην Μεσσηνία δεν ξεπερνούν τα 20 στρέμματα.

Οι αιτήσεις έχουν πάρει παράταση μέχρι τέλος του χρόνου και ο αριθμός εργατών εξαρτάται από το ύψος της αγροτικής εκμετάλλευσης. Τα άτομα μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον για 20 μέρες ενώ με την σφραγίδα αυτή μπορούν να μείνουν για 3 μήνες στην χώρα.

Ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, τόνισε το μεγάλο πρόβλημα στην αναζήτηση εργατικού δυναμικού, αφού η ανάγκη αγγίζει τα 3.000 άτομα στον Δήμο Τριφυλίας, σε θερμοκηπιακές μονάδες, ελαιοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία, αλιεία.

Οι εκτιμώμενες ανάγκες για εργατικό δυναμικό στην Μεσσηνία αγγίζουν τις 3.500 θέσεις εργασίας, όπως τόνισε ο διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Κυριάκος Σκούλικας σε ελαιοκαλλιέργεια, συκοκαλλιέργεια, αμπελοκαλλιέργεια, φυστίκι, πατάτα, δεντροκομία, αλιεία, κτηνοτροφία, χοιροστάσια και μελισσοκομία.

Να σημειωθεί πως κατά την είσοδο δόθηκαν αιτήσεις τις οποίες θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι με τις προτάσεις τους ώστε να συνταχθεί στην συνέχεια το πρακτικό.

Στην διαβούλευση μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Αναστάσιος Σαρδέλης, o διευθυντής Ανάπτυξης Μιχάλης Μανωλέας, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Κυριάκος Σκούλικας, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης, η εκπρόσωπος από τον ΟΑΕΔ Στ. Νικολοπούλου, ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ Γιώργος Αγγελόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι δήμων και άλλων φορέων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροτικών Συνεταιρισμών, του Επιμελητηρίου, της Ενωσης ξενοδόχων καθώς και συλλόγων Ελαιοτριβέων, Μελισσοκόμων, Επαγγελματιών ψαράδων κλπ.

Κωνσταντίνα Δημοπούλου

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα