Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 12:08

Kannabio: «Όσο πιο νωρίς μπούμε στην αγορά κάνναβης τόσο μεγαλύτερο μερίδιο θα καταλάβουμε»

«Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τους ασθενείς και να διαμορφώσουμε μια υπεύθυνη βιομηχανία κάνναβης στην Ελλάδα.

Όσο πιο νωρίς και πιο δυναμικά μπούμε στην αγορά τόσο μεγαλύτερο μερίδιο θα καταλάβουμε» τόνισε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Kannabio» στην χθεσινή τοποθέτησή της στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης  του νομοσχεδίου για την κάνναβη.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Σεραφείμ Κανδύλα, εκπροσώπου της ΚΟΙΝΣΕΠ «Kannabio» έχει ως εξής:

«Ευχαριστούμε για την πρόσκληση να σχολιάσουμε το νομοσχέδιο για τα φάρμακα από Κάνναβη.

Θα μιλήσω από την σκοπιά του παραγωγού βιολογικής βιομηχανικής κάνναβης, αφού παράγουμε νόμιμα πλέον εδώ και 2 χρόνια ως συνεταιρισμός, αλλά και από την σκοπιά της κοινωνίας των πολιτών που διεκδικεί δημόσια τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον την μεταρρύθμιση των πολιτικών για την Κάνναβη.

Το νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που το περιμένουν οι ασθενείς, οι επιχειρηματίες και οι παραγωγοί εδώ και πολύ καιρό. Οι πρώτοι γιατί έχουν άμεσα ανάγκη μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την πάθησή τους και οι δεύτεροι γιατί θέλουν να συμμετέχουν στη νόμιμη παγκόσμια βιομηχανία της Κάνναβης, που αποδεικνύεται ως ο οικονομικός κλάδος με την μεγαλύτερη ετήσια ανάπτυξη.

Οι τροπολογίες που συζητάτε αυτές τις μέρες είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, χρίζουν όμως ουσιαστικής βελτίωσης στην βάση των διεθνών εμπειριών.

Θα έπρεπε να παρέχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ιατρική χρήση της Κάνναβης και την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών να κατέχουν και να χρησιμοποιούν Κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς σε όποια μορφή και με όποιο τρόπο το επιθυμούν. Μιλάμε άλλωστε για αναθεώρηση του νόμου 4139 για τα ναρκωτικά και όχι για έναν νόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επειδή ακούστηκαν διάφορα τις τελευταίες ημέρες σε αυτή την αίθουσα σχετικά με το φυτό, τα οποία έχει ξεπεράσει η κοινωνία και ιδιαίτερα η νεολαία, θα ήθελα να καταθέσω στα πρακτικά εκτενή βιβλιογραφία και τεκμηρίωση που αποδεικνύει την θετική θεραπευτική δράση της Κάνναβης για ένα σύνολο παθήσεων.

Αποδεικνύει επίσης ότι η κάνναβη είναι λιγότερο βλαβερή και εξαρτησιογόνος από τα νόμιμα αλκοόλ και καπνό, καθώς και την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση άλλων χωρών για την ιατρική χρήση της Κάνναβης.

Σε τουλάχιστον 14 χώρες της Ευρώπης και σε ισάριθμες σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι και ασθενείς έχουν νόμιμη πρόσβαση στην Κάνναβη είτε στην φυσική της μορφή, είτε ως φάρμακο.

Οι τροπολογίες στον 4139 θα έπρεπε να αποποινικοποιούν και να προσδιορίζουν την κατοχή συγκεκριμένων ποσοτήτων Κάνναβης για θεραπευτική χρήση από τους εγγεγραμμένους ασθενείς, ενώ θα έπρεπε να προσδιορίζουν ζητήματα ισότιμης προσβασιμότητας από τους ασθενείς και απρόσκοπτης συνταγογράφησης από τους ιατρούς για ένα σύνολο παθήσεων ως πρώτη θεραπευτική επιλογή.

Θα έπρεπε επίσης να ρυθμίζει την εισαγωγή σκευασμάτων, να επιτρέπει την εξαγωγή πρώτης ύλης γιατί μόνο προς όφελος του ντόπιου επιχειρηματία είναι, καθώς και να θεσπίζει μια ανεξάρτητη αρχή που θα συντονίσει την υλοποίηση του όλου σχεδίου, όπως προτάσσει και η Συνθήκη του ΟΗΕ για τις ναρκωτικές ουσίες.

Το νομοσχέδιο είναι ένα θετικό πρώτο βήμα αλλά η όλη δομή και φιλοσοφία του δεν αφορά τον μικρομεσαίο παραγωγό και επιχειρηματία, αλλά και τον ασθενή αφού δεν του παρέχει άμεση πρόσβαση σε ένα σύνολο επιλογών.

Η Κάνναβη είναι το μέλλον. Η κοινωνία έχει προχωρήσει και σε όλο τον κόσμο έχουμε σημαντικές αλλαγές. Δείτε προς Καναδά, Ουρουγουάη, ΗΠΑ και Ισπανία, τα παραδείγματα είναι πολλά δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό.

Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τους ασθενείς και να διαμορφώσουμε μια υπεύθυνη βιομηχανία κάνναβης στην Ελλάδα. Όσο πιο νωρίς και πιο δυναμικά μπούμε στην αγορά τόσο μεγαλύτερο μερίδιο θα καταλάβουμε.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.»

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα