Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 13:49

Δεν προλαβαίνουν να φέρουν εργάτες για την ελαιοσυγκομιδή - Τι προτείνει ο Νηλέας

Μεγάλη η ανησυχία υπάρχει ήδη λόγω της έλλειψης εργατών γης, ενόψει της ελαιοσυγκομιδής, πράγμα το οποίο αναμένεται να έχει επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τόσο το προϊόν όσο και τους παραγωγούς. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός "Νηλέας - Ομάδα παραγωγών", απαντώντας σε σχετικό έγγραφο του αντιπεριφεριεάρχη Μεσσηνίας, ενόψει την σύσκεψης που θα γίνει την Πέμπτη στην Καλαμάτα, τονίζει πως είναι αναγκαία η πρόσκληση εργατών με ασφάλιση εργόσημου, καθώς η διαδικασία για μετακλητούς εργάτες με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας είναι πολύ χρονοβόρα. 

Επισημαίνεται δε, πως τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινάει η συγκομιδή της μαυρολιάς και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα προβλήματα στη στελέχωση των συνεργείων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: 

"Σε απάντηση σχετικού εγγράφου σας που αφορά την εκτίμηση αναγκών σε εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα την περίοδο 2021-22 και εν αναμονή της συνάντησης την Πέμπτη 10/9/2020 σας ενημερώνω ότι η Δ/Κ Χώρας σε λιγότερο από ένα μήνα θα ξεκινήσει την συγκομιδή ελιάς της ποικιλίας μαυρολιά και η ανησυχία για την έλλειψη εργατών είναι διάχυτη.

Συνεπώς η διαδικασία της μετάκλησης για την εποχική απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες που αναφέρεται στο έγγραφό σας, δεν είναι σε θέση να δώσει την άμεση λύση που χρειάζεται η αγροτική οικονομία του νομού μας, κυρίως λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται και της ένταξης των εργαζομένων σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας αντί για εργόσημο.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντος, είναι μια ευέλικτη και άμεση διαδικασία πρόσκλησης εργατών από τρίτες χώρες, που θα προσέλθουν σύντομα για να δώσουν λύση στη συγκομιδή της ελιάς με ασφάλιση εργοσήμου. Αν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα για το παραπάνω, η δοκιμαζόμενη ελαιοκαλλιέργεια θα δεχτεί την χαριστική βολή και η οικονομία της μεσσηνιακής υπαίθρου θα καταρρεύσει.".

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα