Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 13:04

Αποστόλου: Η ένταξη της ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς διευκολύνει την εξαγωγή

Με ξεχωριστές αναφορές στον συνεργατισμό, την ελιά Καλαμάτας και το κρασί η ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσαν χθες στην Τρίπολη οι Αναπτυξιακές Εταιρείες Πελοποννήσου και το Ελληνικό Δίκτυο LEADER.

Ο κ. Αποστόλου στην τοποθέτησή του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ πρωταρχικό στόχο έχει ο συνεργατισμός στον αγροτικό χώρο και η ενίσχυση των συνεργειών στην πρωτογενή παραγωγή και σε όλη την αλυσίδα του αγροδιατροφικού τομέα. Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε πως οι Ομάδες Τοπικής Δράσης των προγραμμάτων Leader έχουν ζωτικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία και στο όραμα για την ανασύσταση της οικονομίας και πρόσθεσε πως προτεραιότητα και για το υπουργείο αποτελεί η ανάδειξη των υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων της Πελοποννήσου και όλης της επικράτειας.

Μιλώντας για την ελιά Καλαμάτας ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι στο πλαίσιο λύσης της σύγχυσης για την ονοματολογία των εμπορικών τύπων επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας “Καλαμάτα” με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας το υπουργείο ανακοίνωσε πρόσφατα την ένταξη της ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα, επεσήμανε, ενισχύεται το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών.

Στη συνέχεια, ανέφερε τα εξής: «Με γνώμονα τη δημιουργία προοπτικής και τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, αλλά και για την αποφυγή δημιουργίας ευκαιριών στους διεθνείς ανταγωνιστές μας για να καλύπτουν τα «κενά» αυτά της αγοράς με δικά τους προϊόντα, το υπουργείο μας ξεκίνησε, εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, έναν διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τελευταίων χρόνων στην ονομασία της ελιάς Καλαμάτας.

Στόχος μας με τη λύση που δίνουμε, η οποία προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, είναι να επιτραπεί η συνύπαρξη των δυο προϊόντων με την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά. Δηλαδή να ενισχύσουμε το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών και παράλληλα να επιτραπεί η νόμιμη εμπορία του προϊόντος «Kalamata olives» στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να προτείνω και να ενισχύσω παρεμβάσεις και ενέργειες που σχετίζονται:

  • με την προστασία της ονομασίας ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας για την ενίσχυση της παραγωγής στην Μεσσηνία.
  • Με τον λεπτομερή σχεδιασμό των μεθόδων παραγωγής και επεξεργασίας αυτής , ώστε να περιλαμβάνει και τις νέες απαιτήσεις παραγωγής προϊόντων της , όπως εκπυρηνωμένες , χαρακτές φέτες , ελιές με ξύδι .
  • Με τη διάκριση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας από την εμπορική ονομασία ελιά Καλαμάτας στον καταναλωτή μέσα από ειδικό πρόγραμμα προβολής και προώθησης και
  • Τη διασύνδεση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας με την παραγωγική ταυτότητα της ΠΕ Μεσσηνίας και άλλες δράσεις που μέσα από συνέργειες μπορούν να στηριχτούν.»

Ακολούθως ο υπουργός μίλησε για το κρασί: «Το κρασί όπως και η επιτραπέζια ελιά κρατούν τα σκήπτρα των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Η αναταραχή που προκλήθηκε με την επιβολή του πρόσθετου φόρου στο κρασί, κάτω από τις γνωστές πιέσεις, θα αποκατασταθεί σύντομα με την κατάργησή του όχι μόνο γιατί το έχουμε υποσχεθεί, γιατί το έχει ανάγκη ο χώρος, γιατί δεν έχει προσφέρει ουσιαστικά έσοδα, αλλά και γιατί ενδέχεται να μονιμοποιήσει μια γκρίζα ζώνη στη διακίνησή του που στο τέλος θα καταντήσει απειλή για τον ίδιο το χώρο. Η δέσμευσή μας ισχύει. Συνεχίζουμε λοιπόν τη στήριξη των ποιοτικών μας προϊόντων. Γι αυτό και προχωρούμε μαζί σας στην ανάδειξη της ποιότητάς τους μέσα και από τη δημιουργία εθνικής και τοπικής επισήμανσης της ποιότητας αυτής.»

Στη συνάντηση στην Τρίπολη παραβρέθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα