Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 19:15

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης «χτυπά» την τομάτα - Δεν υπάρχει θεραπεία, μόνο πρόληψη

Ένας νέος ιός έχει κάνει την εμφάνισή του κατά τον τελευταίο καιρό στον αγροτικό τομέα, με σοβαρές συνέπειες στην καλλιέργεια της τομάτας και την αγροτική οικονομία, αν δε λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα υγιεινής. Πρόκειται για τον νέο ιό της Καστανής Ρυτίδωσης (ToBRFV), που "χτυπά" τους καρπούς της ντομάτας.

Μάλιστα, περιλαμβάνεται στη λίστα επιφυλακής (alert list) του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών (EPPO) και αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας, κυρίως για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς.
Η καλλιέργεια της ντομάτας στο νομό Μεσσηνίας είναι περίπου 2.000 στρέμματα και η παραγωγή μπορεί να ξεπερνάει σε μια περίοδο τους 35.000 τόνους, κάτι που δείχνει το πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να υποστεί η οικονομία της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή.

Για τον ιό δεν υπάρχει θεραπεία, μόνο πρόληψη

Όπως επισημαίνει μιλώντας στην εκπομπή «Εύφορη Γη» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, η Μεσσηνία πήρε γρήγορα μέτρα, και με πρωτοβουλία της ΔΑΟΚ πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την ενημέρωση των παραγωγών. Και το σημαντικό είναι πως ανταποκρίθηκαν άμεσα κι έκαναν ότι έπρεπε, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, καθώς για τον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αλλά, μόνο πρόληψης.

Πέρα από τα όποια ευρήματα υπήρξαν αρχικά, συνεχίζονται διαρκώς οι δειγματοληψίες, για να μην επιτραπεί η εξάπλωση του ιού.
Για τα προβλήματα που δημιουργεί ο ιός στις καλλιέργειες και την οικονομία του κλάδου και του τόπου, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι κίνδυνος υπάρχει για όλες τις ποικιλίες και όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Δεν αποκλείεται πάντως, μελλοντικά να υπάρξει μέριμνα ακόμα και για απολύμανση των υλικών συσκευασίας, με τις όποιες δυσκολίες, πράγμα βέβαια δύσκολο καθώς απαιτείται θερμοκρασία 90 βαθμών Κελσίου.

Λίγα λόγια για τον ιό

Ο Ιός ToBRFV ανήκει στο γένος Τοbamovirus και είναι μετάλλαξη γνωστών αλλά ξεχασμένων ιών όπως ο ιός του μωσαϊκού του καπνού (TMV) και ο ιός του μωσαϊκού της τομάτας (ToMV).
Υπήρχαν ανθεκτικά γονίδια για τον ιό του μωσαϊκού της τομάτας, όμως υπέστη μετάλλαξη, ενώ οι κύριοι ξενιστές του ιού είναι η τομάτα και η πιπεριά και με τεχνητές μολύνσεις προσβάλει και τον καπνό.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο 13ο τεύχος της "Εύφορης Γης"

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα