Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 13:59

Αγροτικός συνεργατισμός και έρευνα «όπλα» για την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων

Η αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των παραγωγικών δυνάμεων της Μεσσηνίας και η συμβολή της έρευνας τονίστηκαν στην ημερίδα με θέμα «Η εξωστρέφεια και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές», που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Μεσσηνίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, ομάδες παραγωγών, ιδιώτες επιχειρηματίες από το χώρο της παραγωγής, μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ παρευρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και στελέχη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην ημερίδα τόνισε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί αντίδοτο για την κρίση και συστατικό στοιχείο του νέου παραγωγικού μοντέλου. Για να γίνει όμως δυνατή η πλήρης αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι δομικές αδυναμίες του πρωτογενούς μας τομέα, όπως είναι ο κατακερματισμένος χαρακτήρας του. Γι’ αυτό υπογράμμισε την ανάγκη του αγροτικού συνεργατισμού, να συνεργασθούν δηλαδή όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της Μεσσηνίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάλληλη ποιότητα και να υπάρξουν οι απαραίτητες ποσότητες των προϊόντων αγροδιατροφής, ώστε μέσω της οικονομικής διπλωματίας να προωθηθούν σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτριος Πετρόπουλος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην συμβολή της έρευνας στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων και δήλωσε ότι το ΤΕΙ μπορεί και θα είναι αρωγός της προσπάθειας για εξωστρέφεια συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την αγροτική παραγωγή.

Ο κ. Χρήστος Καφτεράνης, σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τοποθετήθηκε επί των σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στην αγροτική οικονομία.

Τέλος ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στην ημερίδα επισήμανε τα οφέλη από την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και δήλωσε την στήριξή του σε αυτήν την προσπάθεια.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί σε πιο συγκεκριμένη βάση ο σχετικός διάλογος, με την επιστημονική συνεργεία και του ΤΕΙ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Καλαμάτας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα