Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 18:23

Μαζεύουν σύκα στη Μεσσηνία - Ανησυχία για τον καιρό

Άρχισαν να μαζεύουν σύκα στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και από τα πρώτα δείγματα υπάρχει αισιοδοξία για την ποιότητα της παραγωγής. Όλα όμως τα ενδεχόμενα μένουν ακόμα ανοιχτά, αφού μέχρι την ολοκλήρωση της συγκομιδής ο καιρός θα παίξει σημαντικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση φέτος αναμένεται μειωμένη η παραγωγή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από την άνοιξη και μετά αλλά και την ξηρασία του χειμώνα. Όσο για τις τιμές αναμένεται να συζητηθούν στη ΣΥΚΙΚΗ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα νέφερε μιλώντας στην "Εύφορη Γη" ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη φετινή σοδειά είναι ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει επισκεφθεί περιοχές με συκοκαλλιέργειες και στους δύο νομούς, αυτές τις ημέρες κι έχει διαπιστώσει τις συνέπειες της ξηρασίας. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν απρόοπτα, εκτιμά πως η παραγωγή θα προσεγγίσει την περυσινή γύρω στους 2.000 τόνους συνολικά. Όσο για τις τιμές, θα εξαρτηθούν από τις ποσότητες και την ποιότητα του προϊόντος. Πέρυσι πάντως ξεκινούσαν από τα 3 ευρώ για τα βιολογικά.

Η ΣΥΚΙΚΗ επαναφέρει με κάθε ευκαιρία στο τραπέζι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας, σωστά και μελετημένα και όχι όπως έγινε από το υπουργείο, χωρίς τη συνεταιριστική εμπλοκή, με φυτεύσεις σε ακατάλληλες κυρίως περιοχές, οι οποίες δεν έδωσαν παραγωγή κι εγκαταλείφθηκαν, και στους δύο νομούς, όπως εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ εξηγεί πως η αγροτική παραγωγή χρειάζεται υποδομές και βέβαια νερό για να αποδώσει. Και όταν αυτό σταθεί δυνατό θα μπορούμε να περιμένουμε και καλή παραγωγή.

Η ΣΥΚΙΚΗ, επισημαίνει ο πρόεδρος, παραμένει ένας ισχυρός συνεταιρισμός, και στα οικονομικά του και στις αγορές του.

Κέλλυ Δημητρούλια

Περισσότερα στο περιοδικό Εύφορη Γη #13

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα