Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 19:57

Με πατέντα γρήγορο μάζεμα και σάκιασμα της ελιάς (βίντεο, φωτογραφίες)

Με πατέντα για το ράβδισμα και μια ακόμα για το σάκιασμα της ελιάς ο Βασίλης Κόττoς αντιμετώπισε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο. Πρόσφατα αγόρασε ένα μηχάνημα που προσαρμόζεται σε τρακτέρ και ραβδίζει ολόκληρη την ελιά, κι επιπλέον, ο ίδιος κατασκεύασε ένα δεύτερο μηχάνημα, το οποίο καθαρίζει από τα φύλλα τον καρπό και τον σακιάζει ολόκληρο το σακί, με ταινία μεταφοράς.

Οπως εξηγεί -μιλώντας στην "Εύφορη Γη"- ο ίδιος, ο οποίος εκτός από παραγωγός έχει κι ελαιοτριβείο στο Ψάρι Μεσσηνίας, η δυσκολία να βρει εργάτες, ο αυξημένος χρόνος για την ελαιοσυγκομιδή και όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν χρειάζονται αρκετά εργατικά χέρια, τον οδήγησαν στην αναζήτηση μηχανικών λύσεων. Ετσι, αποφάσισε να αγοράσει το ραβδιστικό μηχάνημα που εφάρμοσε στο τρακτέρ του και κατασκεύασε το γεμιστικό, στο οποίο δύο εργάτες αδειάζουν τον καρπό από τα πανιά, καθαρίζεται και σακιάζεται ο καρπός αυτόματα, με ταινία μεταφοράς.  

Ο παραγωγός Δημήτρης Καπόπουλος, ο οποίος δοκίμασε φέτος τη μέθοδο αυτή στα χωράφια του στην 'Ανω Μεσσηνία, τονίζει πως δεν πληγώνεται το δέντρο με το μηχάνημα αυτό, ενώ επιπλέον, είναι αποδοτικό, μειώνει τον χρόνο και το κόστος συγκομιδής. Σε συνδυασμό μάλιστα με το συμπληρωματικό μηχάνημα για το σάκιασμα, εκτιμά πως ο ελαιοπαραγωγός μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά, και να κερδίσει σε χρόνο και χρήμα.

Αυτό το μηχάνημα, το γεμιστικό, καθαρίζει τον καρπό και γεμίζει ολόκληρο το τσουβάλι με με ταινία. Οπως εξηγεί ο κ. Κόττoς, είναι σε πειραματικό στάδιο και μόλις τελειοποιηθεί θα βγει και στην παραγωγή. Και τα δύο μαζί -τονίζει πως- αυξάνουν την αποδοτικότητα στη συγκομιδή.

Δείτε το βίντεο με πατενταρισμένο ραβδιστικό:

Δείτε το βίντεο με την ενδιαφέρουσα πατέντα για το σάκιασμα της ελιάς:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα