Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 19:15

Συνάντηση βουλευτών με Βορίδη για το θέμα των ενισχύσεων των πατατοπαραγωγών

Για άμεση ενίσχυση των πατατοπαραγωγών, σύμφωνα με τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ του 2019, χρησιμοποιώντας χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείου με τη συμμετοχή των βουλευτών της Ν.Δ. Μίλτου Χρυσομάλλη στη Μεσσηνία και Ανδρέα Κατσανιώτη στην Αχαΐα, με ομάδα πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας και της Αχαΐας καθώς και εξαγωγείς πατάτας, για το θέμα των ενσχύσεων. Επίσης,  συζητήθηκε και το ζήτημα της αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων αιγυπτιακής πατάτας καθώς και των επιπτώσεων που έχει στο εισόδημα των παραγωγών αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Στόχος είναι να βρεθεί ουσιαστική και βιώσιμη λύση για την ενίσχυση του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών της Δυτικής Πελοποννήσου, καιμετά τις επαφές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέληξε σε συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες λύσεις.

Ο κ. Βορίδης ανέλυσε στους παρισταμένους τα δεδομένα αναφορικά με το ζήτημα των ενισχύσεων των παραγωγών και τις δυνατότητες των διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο. Σημείωσε δε ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναγνωρίζει την απώλεια εισοδήματος των πατατοπαραγωγών ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και επομένως το δίκαιο του αιτήματός τους για ενίσχυση. Για τον λόγο αυτό και αφού έχει αναλύσει πλήρως τα απαραίτητα στοιχεία, του δήλωσε ότι μπορεί το Υπουργείο να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των πατατοπαραγωγών σύμφωνα με τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ του 2019, χρησιμοποιώντας χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τόνισε, μάλιστα, με έμφαση ότι η Ε.Ε. ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε καμία αύξηση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, παρά μόνο σε νομοθετικές τροποποιήσεις για την διευκόλυνση της διάθεσής του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε πλέον της μιας ώρας, οι Μεσσήνιοι και Αχαιοί πατατοπαραγωγοί ανέπτυξαν τις αντιπροτάσεις τους στον Υπουργό, αναφορικά με τη μέθοδο υπολογισμού για τη χορήγηση των ενισχύσεων αλλά και τη διασταύρωση των δεδομένων. Συνοψίζοντας τα σχόλια των παραγωγών, ο Μίλτος Χρυσομάλλης πρότεινε το Υπουργείο να εξετάσει την ενίσχυση με βάση τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ του 2020 σε συνδυασμό με τα δεδομένα αγοράς πατατόσπορου, που τηρούνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόταση την οποία ο Μάκης Βορίδης έκανε δεκτή. Η μέθοδος αυτή θα επιτρέψει την δικαιότερη αποζημίωση των πατατοπαραγωγών και θα αποτρέψει πιθανά φαινόμενα αδικίας ως προς αυτούς.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα της αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων αιγυπτιακής πατάτας καθώς και των επιπτώσεων που έχει στο εισόδημα των παραγωγών αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές. Ο Μάκης Βορίδης ζήτησε στενότερη συνεργασία με τους παραγωγούς, ειδικά στο πεδίο της ενημέρωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δυναμικότερα το φαινόμενο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα