Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 16:16

Κρίσιμα ζητήματα για τη μεσσηνιακή ελαιοκομία στο 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Η στήριξη και ενίσχυση του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίου κινήθηκαν οι εργασίες του 6ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα.

Επισημάνθηκε η ανάγκη το μεσσηνιακό ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά να ανέβουν περισσότερο στην ελληνική αγορά, καθώς τα τελευταία χρόνια η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη και ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του καύσωνα του Μαΐου.

Επίσης, το γεγονός πως περισσότερο από το 70% του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου πωλείται χύμα στην αγορά και μόλις το 30% συσκευάζεται, δημιουργεί ακόμα περισσότερα κενά στην αγορά. Την ίδια ώρα η ανάγκη μεγαλώνει για "φωνές" της Μεσσηνίας που θα ενωθούν για να ενισχυθεί η ισχύς των ελαιοκομικών μας προϊόντων.

Άπαντες συμφώνησαν ακόμα, στη ζημιά που έχει υποστεί η ελιά Καλαμάτας, μετά την προ διετίας απόφαση να μπορεί ο οποιοσδήποτε να ονοματίζει την ποικιλία της ελιάς καλαμών ως ελιά Καλαμάτας, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να αλλάξει, μέσα από στοχευμένες και ενωμένες δράσεις.

Απονομές, συγκινήσεις, στοχευμένες εισηγήσεις και έντονο προβληματισμό για το μέλλον του της ελαιοκομίας περιελάμβανε το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς που διοργανώθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας,  στο συνεδριακό κέντρο του Elite City Resort .

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στη διάρκεια των εργασιών έγινε και η  απονομή των βραβείων του διαγωνισμού Kalamata Olive Awards 2020, τα οποία απονεμήθηκαν ως εξής:

  • 1ο βραβείο: “Angel” της εταιρείας Δραγώνα.
  • 2ο βραβείο: “Mani” της εταιρείας Blauel.
  • 3ο βραβείο: «Αλαγονία» - Δούζης και «Iliada» - Agrovim.

Καλύτερο βιολογικό ελαιόλαδο αναδείχθηκε το ήταν το “Kondea”  Άμφισσας και καλύτερο ΠΟΠ το “Lesvos Gold” ποικιλίας κολοβής.

Επαίνους απέσπασαν το ελαιόλαδο “Τριφτά” Χάριτος, το «Iliada» βιολογικό της Agrovim  καθώς επίσης το Εξαιρετικά Παρθένο και το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο - ΠΟΠ - του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.

Για την προσφορά τους στον τομέα της ελαιοπαραγωγής τιμήθηκαν το Ιδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», ο διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Ιωάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος συνταξιοδοτείται σε λίγες ημέρες μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας καθώς επίσης ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» και ο καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου Γιώργος Ζακυνθινός.

Μάλιστα, την βράβευση του κ. Κυριακόπουλου την ανέλαβε ο Διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, σε κλίμα συγκίνησης.

Το φεστιβάλ άνοιξε ο πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, ενώ εν συνεχεία χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας, ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου “Πρότυπος Δήμος” Βασίλης Τζαμουράνης, ο πρόεδρος της κοιν.  Καλαμάτας Π. Λύρας καθώς επίσης ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δ. Πετρόπουλος.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Οι τοποθετήσεις της πρώτης ημέρας περιελάμβαναν αρχικά την αξιολόγηση των δειγμάτων του διαγωνισμού, από τον διευθυντή του  Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, αναπλ. καθ. του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βασίλη Δημόπουλο, ο οποίος τόνισε πως αρκετά ελαιόλαδα ήταν ελαττωματικά, όσον αφορά  φυσικά στην συμμετοχή τους σε έναντέτοιο διαγωνισμό, και σε καμιά πε΄ριπτωση ως προς την κατανάλωσή τους.  

Από τη μεριά του π Παύλος Νησιανάκης (DVM, Χημικός MSc, Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ) μίλησε για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και για τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ελιές και ελαιόλαδα στην Ελλάδα, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Ιωάννης Κυριακόπουλος μίλησε για την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος έκανε την αποτίμηση της ελαιοκομικής περιόδου 2019 – 2020, ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές της καλλιέργειας.

Οι εργασίες έκλεισαν την Κυριακή με χαιρετισμό της αντιδημάρχου Καλαμάτας Ελένης Αλειφέρη και τοποθέτηση αρχικά  από τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και την αναβάθμιση των αρδευτικών υποδομών της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Σημαντικά στοιχεία προσέδωσε στη διοργάνωση η παρουσία του γευσιγνώστη επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου Γιώργου Κουτέλα, ενώ η ομιλία του Γιώργου Ζακυνθινού, καθηγητή τμ. Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, πάνω στα ορυκτέλαια και την επιμόλυνση του ελαιολάδου, στάθηκε στην απειλή που αυτά αποτελούν για την ποιότητα και την αμφισβήτηση της υγιεινής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Ντι Μπενεντέτο

 

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα