Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 14:30

Επισημάνσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για την άμεση ενίσχυση του πρωτογενή τομέα

Σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του πρωτογενή τομέα, που πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την κλιματική αλλαγή αλλά και τις συνέπειες των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε δια μακρών το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση της περιφερειακής αρχής, στην οποία προστέθηκαν οι επιπλέον επισημάνσεις που έγιναν από την μείζονα αντιπολίτευση.

Οι επισημάνσεις προς την πολιτεία, οι οποίες περιλαμβάνονται στην τελικά διαμορφωθείσα απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι οι πιο κάτω, όπως αναφέρονται ακριβώς στην απόφαση του σώματος:

1) Να υπάρξει -επιτέλους- εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, παράλληλα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2) Να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημα των παραγωγών που επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως των ελαιοκαλλιεργητών με κάθε πρόσφορο τρόπο, με παράλληλη τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

3) Να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων στη λίστα με τους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία και να υποστηριχθούν οικονομικά, ανάλογα. Επίσης, να χρησιμοποιηθούν άμεσα πόροι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για τη στήριξη των δραστηριοποιούμενων στον πρωτογενή τομέα.

4) Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους παραγωγούς, με πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους.

5) Να βελτιωθεί το επίπεδο χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα (χαμηλότοκα δάνεια, μείωση ΦΠΑ σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ, μείωση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση φορολογίας πετρελαίου κλπ).

6) Να υπάρξουν προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με τους δήμους για την ουσιαστική βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

7) Να ολοκληρωθούν τα έργα άρδευσης (Ανάβαλος, Ασωπός, Τάκα, Κελεφίνα, Φιλιατρινό) και να κατασκευαστούν άλλα (Μιναγιώτικο, Βασιλοπόταμος κλπ).

8) Η Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.

9) Να υπάρξει έλεγχος στις εισαγωγές, ώστε να τηρείται ο νόμος, όπως και να υπάρχει έλεγχος για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

10) Να υπάρξει κινητοποίηση των ΔΑΟΚ στην κατεύθυνση της προώθησης της έξυπνης Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, με παράλληλη ενδυνάμωση των ομάδων παραγωγών και του συνεταιριστικού κινήματος.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα