Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 18:21

Ποιότητα στο ελαιόλαδο και την ελιά με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας (Φωτογραφίες)

Ποιότητα στο ελαιόλαδο και την ελιά με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας (Φωτογραφίες)

Η παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου είναι ο κύριος στόχος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας,η επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε στην Καλαμάτα, παρουσία παραγωγών, επιχειρηματιών του κλάδου της ελαιοκομίας και εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας.

Καταξιωμένοι άνθρωποι του χώρου της ελαιοκομίας μίλησαν για το όραμα, τις δυνατότητες και τους στόχους που έχουν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με σκοπό να αναδείξουν παγκοσμίως τον ελαιοκομικό πλούτο της Μεσσηνίας.

Κύριος σκοπός του Σχολείου είναι η ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμών με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, καθώς επικοινωνεί μεταξύ των μελών γνώσεις και εμπειρίες, για τη επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο, με στόχο οι ωφελούμενοι από αυτή τη διαδικασία να δημιουργούν προϊόντα πάνω σε σωστές βάσεις, ενώ το κάθε μέλος παράλληλα λαμβάνει μέρος σε μια εθελοντική δράση που στοχεύει στην ανάδειξη του εθνικού μας προϊόντος.

Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο χημικός Νίκος Κουτσούκος, ιδρυτικό μέλος του σχολείου, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση την ανάγκη για σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για την ελαιοκομία. 

Ο Νίκος Κουτσούκος, είναι γευσιγνώστης και σύμβουλος επιχειρήσεων στο τομέα της ελαιοκομίας, και στάθηκε ιδιαίτερα στο όραμα του σχολείου και την φιλοσοφία του, στην αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών για νέες ιδέες και δήλωσε πως αρχικά θα δημιουργηθεί μια τράπεζα πληροφοριών, ανοιχτή για όλους, τονίζοντας την ανάγκη στη συνέχεια να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ διάφορων περιοχών, καθώς η ανταλλαγή γνώσης και απόψεων γίνεται με ανθρώπους απ' όλη την Ελλάδα, με κοινό σκοπό.

Από τη μεριά του, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, επίσης ιδρυτικό μέλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας που σχετίζονται με τις σύγχρονες τάσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, την εφαρμοσμένη έρευνα, την ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργειών με τις νέες μορφές γεωργίας. Στάθηκε κυρίως σε ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, στα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων και στα ορυκτέλαια, που τόσο πολύ επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος μας, αλλά και στην ανάγκη προώθησης των χαρακτηριστικών της υψηλής ποιότητας του ελαιολάδου, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για μείωση του κόσμους

Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Μάραντος, μέλος του σχολείου, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αναγεννητική Γεωργία και τα οφέλη της. Όπως είπε: "Η Αναγεννητική Γεωργία έχει πολλές πρακτικές μεθόδους καλλιέργειας και έχει στόχο την σωστή λειτουργία του εδάφους, με σκοπό την γονιμότητα του με φυσικό τρόπο". Τα πλεονεκτήματα της όπως εξήγησε ο κ. Μάραντος είναι πως η αναγεννητική γεωργία προσφέρει αύξηση γονιμότητας, μείωση του κόστους, συγκρατεί περισσότερο νερό, βοηθά στην αύξηση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών κ.ά. Στόχος λοιπόν -όπως τονίζει- είναι ένα υγιές οικοσύστημα.

Ο Γιάννης Σαμπαζιώτης, επίσης μέλος του σχολείου, στάθηκε πάνω σε προσωπικές του εμπειρίες, στην κεντρική Ιταλία, σημειώνοντας τις σημαντικές διαφορές που διαπίστωσε σχετικά με τη διαχείριση του προϊόντος. 

Η γραμματέας και συνιδρύτρια του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Μαριάννα Ξηρόγιαννη αναφέρθηκε πέραν των άλλων και στις εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου. Μεταξύ άλλων και ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, υπεύθυνος παραγωγής ελαιοτριβείων στο Μάνεσι και το Τρίκορφο και ιδιοκτήτης της τυποποιητικής "One and Olive", μίλησε για την "επόμενη μέρα" στο ελαιοτριβείο και για την παραγωγή ελαιολάδου με καινοτόμες πρακτικές.

Η γεωπόνος Κωνσταντίνα Μητροπούλου, μέλος της ομάδας του σχολείου και υπεύθυνη παραγωγής της "Black Perls Premium Quality Food Products", παρουσίασε αναλυτικά το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου και το έργο του. Όπως εξήγησε πρόκειται για μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει την έδρα της στην Καλαμάτα και έχει κυρίως εκπαιδευτικούς κι ερευνητικούς σκοπούς, χωρίς να υστερεί στο πολιτιστικό και πολιτισμικό κομμάτι, καθώς η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν βασικό κομμάτι της πολιτιστική κληρονομιάς του τόπου μας.

Ο Νίκος Μπασακίδης, αντιδήμαρχος Καλαμάτας, στάθηκε στον κακό τρόπο διάθεσης (χύμα) του ελληνικού ελαιολάδου κι επιπλέον αναφέρθηκε στην εκπαίδευση αναφορικά με τη γευσιγνωσία, πράγμα που παρατήρησε πως λείπει από του ντόπιους καλλιεργητές.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, εκπρόσωπος από το γραφείο του βουλευτή Ιωάννη Λαμπρόπουλου, ο Γιώργος Κόκκινος πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Ο Νηλέας και ο Νίκος Αθανασόπουλος από την ομάδα παραγωγών "Ελαιώνας", οι οποίοι τοποθετήθηκαν σύντομα υπέρ κάθε προσπάθειας προάσπισης και ανάδειξης της ποιότητας της ελαιοκομίας.

Ιδρυτικά μέλη του Σχολείου είναι ο Νίκος Κουτσούκος, η Βελούδω Βελισσάρη, η Μαριάννα Ξηρόγιαννη, ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, η Κωνσταντίνα Μητροπούλου, καθώς επίσης ο Αντώνης Παρασκευόπουλος διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και ο Αριστείδης Παπανικολάου, γεωπόνος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας. Συμμετέχουν ακόμα στο Δ.Σ. ο πρόεδρος του συνδέσμου ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης και ο Γιάννης Σαμπαζιώτης.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση το Σχολείο άνοιξε τις πύλες του και δέχθηκε εγγραφές τακτικών μελών και υποστηρικτών. 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022