Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 09:01

ΥπΑΑΤ: Σύγχρονη και φιλοπεριβαλλοντική άρδευση του κάμπου των Μεσογείων

Σύσκεψη στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών με θέμα την Ανασυγκρότηση Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών για τη συλλογή, διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση του νερού για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων από τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων (ΣΑΣΜΕ). 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διεξήχθη διάλογος ανάμεσα στον Υπουργό, τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της Ανατολικής Αττικής και στελέχη της ΕΥΔΑΠ και τους Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» και διερευνήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού από τα τοπικά Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Παιανίας - Κορωπίου και Αεροδρομίου) για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των παραγωγών της περιοχής.

Ο κ. Βορίδης ανέλυσε τα 5 βασικά σημεία του άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο σχεδιασμός για να αποκτήσουν οι αγρότες της περιοχής πρόσβαση σε υδάτινα αποθέματα, ώστε να αντιμετωπιστεί αφενός η έλλειψη αρδευτικών πόρων, αφετέρου η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα τονίζοντας παράλληλα και τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή από τη χρήση στις αγροτικές καλλιέργειες του ανακυκλούμενου νερού που θα έχει υποστεί και μικροβιακή επεξεργασία.

Τα 5 βασικά σημεία που έθεσε ο Υπουργός είναι τα εξής:

• Την αναγκαιότητα σύνταξης μίας ολοκληρωμένης μελέτης για τις αρδευτικές ανάγκες των παραγωγών της περιοχής.
• Τον συνδυασμό της μελέτης αυτής με τους χρόνους που απαιτούνται για την περαιτέρω επεξεργασία του νερού από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής.
• Την αξιοποίηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
• Τη δημιουργία κλειστών αρδευτικών καναλιών για την, χωρίς απώλειες, μεταφορά νερού.
• Τη συγκρότηση διαχειριστικού φορέα για τη διαχείριση του επεξεργασμένου νερού.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα