Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 11:49

Δακοκτονία: Ξεκίνησε η παγιδοθεσία στη Μεσσηνία - Μέσω ΑΣΕΠ πρόσληψη προσωπικού

Ξεκινούν από σήμερα Τετάρτη 10/6 οι εργασίες της παγιδοθεσίας για τη δακτοκτονία από την ΔΑΟΚ της Μεσσηνίας σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητάς της.

Η δακοκτονία στη Μεσσηνία αφορά περίπου 9 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και καλύπτει το 90% των κοινοτήτων της περιοχής ευθύνης της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, εκτός της Τριφυλίας.
Το πρόγραμμα εκτελείται σε 150 περίπου τοπικές κοινότητες.
Για τις εργασίες της δακοκτονίας, την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και την εκτίμηση για τον δακοπληθυσμό το επόμενο διάστημα, πράγμα που απασχολεί λόγω του ήπιου χειμώνα που δεν συνέβαλλε στην εξόντωση του δάκου, μίλησε στην "e-gi.gr" ο διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, Ιωάννης Κυριακόπουλος.

ΠΑΓΙΔΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
"Οι εργασίες παγιδοθεσίας ξεκινούν από σήμερα από δυο προσωρινούς εργολάβους και προχωρούν στην ανάρτηση συνολικού δικτύου 4.500 παγίδων σε όλη τη περιοχή" ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος κι εξήγησε αναφορικά με τους ψεκασμούς: "Έχουν αναδειχθεί προσωρινοί ανάδοχοι εργολαβικών ψεκασμών οι οποίοι θα προχωρήσουν στους απαραίτητους πρώτους δολωματικούς ψεκασμούς όταν αυτό απαιτηθεί (αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατήσουν και των ενδείξεων των παγίδων για την καταγγραφή των πληθυσμών.
Οι εργασίες δακοκτονίας στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται βάσει της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει την εκτέλεση δακοκτονίας προ της υπογραφής σύμβασης από την προσωρινή αναδοχή.
Η νομοθετική ρύθμιση πραγματοποιείται από το 2015 κατόπιν πρωτοβουλίας που ελήφθη από τις υπηρεσιακές δομές της Μεσσηνίας και η οποία επικαιροποιείται κάθε χρόνο".

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ
Όσον αφορά στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την διενέργεια της δακοκτονίας, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε: "Το εποχικό προσωπικό δακοκτονίας αφορά 12 γεωπόνους ΤΕΙ Τεχνολόγων-Γεωπονίας, Τομέαρχες Δακοκτονίας, καθώς και 4 εργάτες αποθήκης.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της υποβολής αιτήσεων από την πλευρά των ενδιαφερόμενων.
Θα ακολουθήσει όσο μπορούμε πιο σύντομα η διεργασία της αξιολόγησης και της μοριοδότησης των αιτήσεων για να προσλάβουμε μετά το προσωπικό, το οποίο βασική αρμοδιότητα έχει τον έλεγχο, την επιτήρηση και την εποπτεία του έργου της παγιδοθεσίας και των ψεκασμών. Ήδη εδώ και έναν μήνα έχει αποσταλεί από τις υπηρεσιακές δομές ανακοίνωση πρόσληψης στον ΑΣΕΠ και μόλις προ μιας εβδομάδας πήραμε την σχετική έγκριση". να σημειωθεί πως στη διαδικασία εμπλέκεται και το μόνιμο προσωπικό της υπηρεσίας.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΚΟΠΛΗΘΥΣΜΟ
"Είναι πρώιμο να το πούμε" τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος για την εκτίμηση της δυναμικής των δακοπληθυσμών και πρόσθεσε: "Θα φανεί από τις πρώτες ενδείξεις του αναρτημένου δίκτυου των παγίδων.
Δεν μπορώ να πω περισσότερα πράγματα όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο χειμώνας που προηγήθηκε δεν είχε τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία θα υποβοηθούσαν στην εξόντωση των μορφών του δάκου".

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Ντι Μπενεντέτο

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα