Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 16:27

Μίλτος Χρυσομάλλης: "Νόμος του κράτους η απασχόληση ανέργων στον αγροτικό τομέα, χωρίς διακοπή επιδόματος"

"Νόμος του κράτους η απασχόληση ανέργων στον αγροτικό τομέα, χωρίς διακοπή επιδόματος" τόνισε ο  βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης, σε σχετική ανακοίνωσή του ανφορικά με την ενσωμάτωση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συζητείται στην Ολομέλεια της διάταξης για την απασχόληση ανέργων σε αγροτικές εργασίες αλλά και για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν για τους συνταξιούχους αγρότες και για την υπαγωγή στο εργόσημο εργατών γης από την Αλβανία.

Μόνο ένας μήνας χρειάστηκε από το αίτημα του Μίλτου Χρυσομάλλη για την απασχόληση των ανέργων σε αγροτικές εργασίες, μέχρι τη νομοθετική θέσπισή του από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας. Πλέον το αίτημα του βουλευτή Μεσσηνίας και των άλλων 10 βουλευτών της ΝΔ αποτελεί νόμο του κράτους, καθώς ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή των Ελλήνων. 

Η διάταξη προβλέπει ότι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ δεν χάνουν το επίδομα ανεργίας εφόσον απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες και για 70 ημερομίσθια το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους ανέργους να εργαστούν σε εποχιακές εργασίες του αγροτικού τομέα, ενισχύοντας το εισόδημά τους και κυρίως χωρίς να χάνουν τόσο το επίδομα ανεργίας όσο και την εγγραφή τους ως άνεργοι. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να καλυφθεί το σοβαρό κενό σε εργατικά χέρια που εντοπίζεται στις εποχιακές αγροτικές εργασίες και έτσι να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή.

Το ίδιο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών αποδεικνύουν και οι διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και ψηφίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή ως νόμος 4690/2020. Περιλαμβάνουν τόσο την ασφάλιση πλέον με εργόσημο των εργατών γης που έρχονται από τρίτες χώρες χωρίς βίζα, όπως η Αλβανία (άρθρο 36), τη εξαίρεση των συνταξιούχων αγροτών από τη μείωση σύνταξης κατά 30%, αν ασκούν αγροτική δραστηριότητα αλλά και την παροχή της ίδιας δυνατότητας στους συνταξιούχους όλων των ταμείων που απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς, αρκεί το αγροτικό εισόδημα τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ (άρθρο 78).

«Ο πρωτογενής τομέας παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την ίδια ταχύτητα που αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση, επιλύει ζητήματα που αγγίζουν την απασχόληση στον αγροτικό τομέα ανέργων αλλά και συνταξιούχων, καθολικά αιτήματα που έμεναν στα αζήτητα χρόνια τώρα. Με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίζουμε την Τετάρτη δίνεται μια σειρά ουσιαστικών λύσεων, όπως το Μελισσοκομικό Μητρώο, τα σχέδια βόσκησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα αλλά και οι ελληνοποιήσεις προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και σύντομα θα ακολουθήσει και η επικαιροποίηση του κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια, τέλος, για την ενίσχυση των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας αλλά και για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νομού μας, για τις ζημιές που υπέστη η καρπόδεση της ελιάς από τον πρόσφατο καύσωνα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει στη πράξη ότι και αφουγκράζεται τα αιτήματα και τις ανάγκες των αγροτών και δίνει λύσεις στην πράξη», τόνισε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα