Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018 12:18

Συνεργατισμός είναι λύση για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής σύμφωνα με τον Β. Αποστόλου

Η δημιουργία ομάδων παραγωγών με άμεσο στόχο τον συνεργατισμό, η υιοθέτηση πρακτικών γεωργίας ακριβείας και η  επιλογή κατάλληλων ποικιλιών αποτελούν κάποιες από τις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας,

όπως τόνισε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στη 2η ετήσια ημερίδα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 27ης  Αgrotica.

Στην ομιλία του ο υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε πως: «Στη χώρα μας το βαμβάκι καταλαμβάνει εκτάσεις  που ξεπερνούν τα 2 εκ. στρ. και ως γνωστό συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των εξαγώγιμων γεωργικών προϊόντων. Οι εξαγωγές του δημιουργούν εισροές πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ το έτος και παράλληλα συνεισφέρει στην τοπική οικονομία και βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίζεται ακόμα και σήμερα ως ο «Βασιλιάς» του κάμπου, συνδέοντας, αρμονικά όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα). Η δυναμική του συγκεκριμένου προϊόντος, φίλες και φίλοι, είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας και έχει χιλιοειπωθεί σε πολλές συναντήσεις.

Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ σε ένα σημείο που όλη αυτή την περίοδο εμείς στο ΥΠΑΑΤ θεωρούμε τον πρωταρχικό στόχο στον στρατηγικό μας σχεδιασμό… Και δεν είναι κανένα άλλο, παρά ο συνεργατισμός στον αγροτικό χώρο. Μία έννοια που όταν αποκτήσει ουσία (σάρκα και οστά) θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στον αγροτικό χώρο από τη μείωση του κόστους παραγωγής, έως τη διεκδίκηση καλύτερης τιμής και τη δυναμική προβολή του προϊόντος. Κορυφή της πυραμίδας του συνεργατισμού αποτελούν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τις οποίες δυναμικά  υποστηρίζουμε στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, μία δυναμική μορφή συνεργατισμού που συστάθηκε υπό των ημερών διακυβέρνησης μας. Παρόλο το μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας της, θεωρούμε ότι έχει συμβάλλει αρκετά στον χώρο του Βαμβακιού.

Στρατηγική μας επιδίωξη η μείωση του κόστους παραγωγής και η ποιοτική ανάδειξη του προϊόντος. Προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε ενεργά παρεμβάσεις που αφορούν

  • τη δημιουργία ομάδων παραγωγών με άμεσο στόχο τη δημιουργία συνεργατισμού και οικονομίας μικρής κλίμακας
  • την υιοθέτηση πρακτικών γεωργίας ακριβείας που συμβάλουν στην εξοικονόμηση των γεωργικών εισροών όπως η λίπανση, η άρδευση κλπ
  • την επιλογή κατάλληλων ποικιλιών με τη μεγαλύτερη ποσοτική και ποιοτική απόδοση
  • την πιστοποίηση της παραγωγής αλλά και της ποιότητας του τελικού προϊόντος

Ήδη είναι γνωστή η συνεργασία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για θέματα που αφορούν στην ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού. Επιπλέον, μόλις χθες εγκαινιάσαμε την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού σε δομές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη. Μία τράπεζα η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη στην διατήρηση, προβολή και χρησιμοποίηση ελληνικών ποιοτικών ποικιλιών βαμβακιού.

Στόχο μας, λοιπόν, αποτελεί, μέσα από την μεταξύ μας συνεργασία, να αναδιαμορφώσουμε ή ακόμα και να δημιουργήσουμε μια νέα κατεύθυνση και προοπτική για το μέλλον του προϊόντος, με κύριο άξονα τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητάς του».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα