Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 13:27

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του αγροτικού τομέα

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ-2”που παρουσίασε την Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, υπάρχουν οι συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τον Αγροτικό τομέα και τη διατροφική ασφάλεια.

Η πανδημία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν, λόγω ανύπαρκτης ρευστότητας, ανασφάλειας που υπάρχει για τη διάθεση των προϊόντων, έλλειψης εργατικών χεριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα με εθνικούς πόρους 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπολείπεται των αναγκών.
Οι πληττόμενες αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί καλύπτονται πλήρως από την ομπρέλα των βασικών οριζόντιων μέτρων του “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ-2”, δηλαδή από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση και την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και οι αγρότες ως φυσικά πρόσωπα καλύπτονται από τις προβλέψεις του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά (άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑμεΑ)

Επομένως, τα άμεσα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν σε επιπλέον ποσό που απαιτείται σήμερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και είναι αναλυτικά τα εξής:

Γεωργία - Κτηνοτροφία

1. Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών

* Στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (ύψους 80 εκατ.)
* Ειδική ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειας λόγω πτώσης ζήτησης και τιμών (ύψους 120 εκατ.)
* Ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου με ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος οίνου (ύψους 30 εκατ.)
* Μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20% (ύψους 35 εκατ.)
* Επιτάχυνση των πληρωμών του Δημοσίου προς δικαιούχους (παλιές οφειλές, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ κ.λπ.).
* Ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία / τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκα αγροτικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών (ύψους 30 εκατ.).
* Άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος «Φρούτα και γάλα στα σχολεία» ύψους περίπου 4,8 εκατ. για το 2020 που λόγω «ανωτέρας βίας» μπορεί να αξιοποιηθεί.

2. Ενίσχυση ρευστότητας μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων.

* Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς έχουν εξαγγελθεί πόροι 250 εκατ. για τη χρηματοδότηση των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων (μέχρι 200.000 για αγρότες και 500.000 για επιχειρήσεις).
* Άμεση ενεργοποίηση του νεοϊδρυθέντος Ταμείου Εγγυήσεων ΠΑΑ για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων στη γεωργία άνω των 10.000 ευρώ με πόρους κοντά στα 450 εκατ. και με την εγγύηση 80 εκατ. του ΠΑΑ.
* Άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου των μικροπιστώσεων που προέβλεπε η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΠΑΑ με τη νομοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
* Καταβολή του 70% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στους αγρότες πριν το καλοκαίρι στη βάση του μέσου όρου των δηλώσεων των περασμένων τριών ετών.

Αλιεία

* Στήριξη των πληττόμενων αλιέων με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης
* Άμεσα μέτρα στήριξης με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020)
* Αντιστάθμιση για την απώλεια εισοδήματος με το μέτρο για την προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων για τους αλιείς (ύψους 10 εκατ.)
* Παροχή αντιστάθμισης και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης για την παραγωγή στην υδατοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση με το μέτρο για τη δημόσια υγεία (ύψους 30 εκατ.).

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα