Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 11:23

Αποστόλου: Όχι στις "αρπαχτές" στα προγράμματα προώθησης των ελληνικών κρασιών

Αποστόλου: Όχι στις "αρπαχτές" στα προγράμματα προώθησης των ελληνικών κρασιών

Στην έναρξη της εκδήλωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο που οργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου παραβρέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Απευθυνόμενος στα στελέχη του κλάδου ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι θα καταργηθεί ο πρόσθετος φόρος στο κρασί και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η συνεργασία αυτή, τόνισε, έχει να κάνει με θέματα επιστημονικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος με γνώμονα την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα. Σημαντικότερο όλων είναι η εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αμπέλου-Οίνου με τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που θα θέσει τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα. Ο ΕΛΓΟ σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οίνου μπορούν να εντάξουν τις δράσεις αυτές στο μέτρο της Συνεργασίας που πρόκειται να προκηρυχτεί άμεσα.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες άμεσης και ουσιαστικής διαβούλευσης με τον κλάδο για την εφαρμογή των δράσεων του υφιστάμενου προγράμματος του αμπελοοινικού τομέα όσο και για το σχεδιασμό του επόμενου προγράμματος. Στόχος είναι η βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης πληρωμής των προγραμμάτων προώθησης με διαφάνεια, τηρώντας το ενωσιακό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του οινικού τομέα. Το 2017 είχαμε 37 προγράμματα αρχικού προϋπολογισμού 13 εκ. ευρώ. Έχουν πληρωθεί όλα, εκτός από 3 που αφορούν 400 χιλιάδες ευρώ. Το Μάρτιο θα υλοποιηθούν τα προγράμματα του 2018 με βάση το εγκεκριμένο πρόγραμμα προώθησης.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε επίσης ότι τα προγράμματα προώθησης του ελληνικού κρασιού πρέπει να πιάσουν τόπο και οι πόροι που δαπανούνται να αποτελέσουν επένδυση και όχι να υποκύπτουν στη λογική της εύκολης αρπαχτής, ενώ αναφέρθηκε και στον οινικό τουρισμό, την ειδική µορφή αγροτουρισµού, που προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει µία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά συνοδευμένα από παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής και να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισµούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρέσβη, ο οποίος το πρώτο πράγμα που έβαλε στη συζήτηση ήταν το πόσο αρέσει στον ίδιο και στη χώρα του το ελληνικό κρασί. Όμως με όλο αυτό το πολυδιάσπαρτο των παραγωγών και των οινοποιείων δυσκολεύονται να αποκτήσουν επαφή με έναν συνομιλητή που θα συντονίσει σε μια ενιαία βάση την προώθηση του ελληνικού κρασιού στην Ιαπωνία. Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου μπορεί πλέον να παίξει αυτόν τον ρόλο, επισήμανε. Ειδικά για την αγορά της Ιαπωνίας , όπως είπε και ο Επίτροπος Χόγκαν υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στις συμφωνίες που υπέγραψε. Υπολογίζει ότι την επόμενη δεκαετία η Ιαπωνία θα είναι η πρώτη από τις τρίτες χώρες με εισαγωγές τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς στο ΥΠΑΑΤ κάνουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε να σας στηρίξουμε. Δεν μπορούμε και δεν είναι δουλειά μας να σας υποκαταστήσουμε, πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος κατέληξε, σ΄ όλα αυτά να προσθέσουμε και τις ειδικότερες δράσεις, όπως της αναδιάρθρωσης στις καλλιέργειες αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και που δίνουν τα απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία στον συγκεκριμένο κλάδο. Δράσεις όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και το μέτρο της Συνεργασίας μπορούν να αποτελέσουν τη βασική μαγιά ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου.

DIEK ARKADIA 2

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022