Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 15:17

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης για την οικονομική στήριξη των πατατοπαραγωγών

Ομόφωνο ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του την Δευτέρα 11 Μαϊου, αναφορικά με τις συνέπειες της πανδημίας του COVID -19 και τις εξειδικευμένες επιπτώσεις στους πατατοπαραγωγούς. Το ψήφισμα απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητείται μ’ αυτό να καταβληθεί οικονομική ενίσχυση στους πατατοπαραγωγούς.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μεσσήνης, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικευμένες συνέπειες της πανδημίας του COVID -19 και τις εξειδικευμένες επιπτώσεις στους πατατοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν, οικονομικά, πληγεί ανεπανόρθωτα, ομόφωνα προέβη στην έκδοση του κατωτέρω ψηφίσματος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, η οικονομία της χώρας μας έχει πληγεί στο μέγιστο βαθμό.

Μεταξύ των κλάδων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, είναι αυτός των πατατοπαραγωγών. Επειδή, στον δήμο μας δραστηριοποιούνται δεκάδες παραγωγοί στην καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας, είμαστε γνώστες της δυσχερέστατης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.

Η εικόνα την οποία και σας μεταφέρουμε, έχει ως εξής:

Η τιμή της πατάτας έχει διαμορφωθεί σε ιστορικά χαμηλά τιμή που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα καλλιεργητικά έξοδα.
Μηδαμινή ζήτηση, με κίνδυνο να μείνουν τεράστιες ποσότητες αδιάθετες ή και ασυγκόμιστες. Σε τέτοια περίπτωση η ζημιά θα είναι ολοκληρωτική και πιθανόν να συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στον τερματισμό της ιστορικής, για την περιοχή μας, καλλιέργεια της πατάτας.
Το lockdown στην εστίαση, το πλήγμα στον τουρισμό, το τεράστιο πρόβλημα στις εσωτερικές και εξωτερικές μεταφορές, το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, το γενικότερο πλήγμα στην οικονομία των νοικοκυριών λόγω COVID19 , ήρθαν να προστεθούν στα πάγια προβλήματα, όπως αυτό των εισαγωγών πατάτας, και προκάλεσαν την προαναφερόμενη, τραγική για την οικονομία των πατατοπαραγωγών, κατάσταση.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, επιβάλλεται να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατ’ εξαίρεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους πατατοπαραγωγούς».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα