Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 17:58

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς

Προμήθεια και εγκατάσταση ωφελίμου φυσικού εντόμου για την καταπολέμηση του επιζήμιου εχθρού της σφήκας της καστανιάς προέβη η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της προστασίας των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος. 

Η σφήκα αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εχθρό της καστανιάς, καθώς προκαλεί αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών, νέκρωση των δέντρων και μπορεί να μειώσει την παραγωγή κατά 60-85%. Προσβάλει ακόμη και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισής της, θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Με δεδομένο ότι το ΥΠΑΑΤ, μέσω του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου μπορούσε να διαθέσει στη ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας περιορισμένη ποσότητα ατόμων του παρασιτοειδούς T. Sinensis, η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινητοποιήθηκε άμεσα για την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Για την καλύτερη φυτοπροστασία της καστανοκαλλιέργειας, παρά τις αντιξοότητες και ιδιαιτερότητες της τρέχουσας χρονικής περιόδου, η Περιφέρεια με την αρμόδια Υπηρεσία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας κατόρθωσε να προβεί έγκαιρα στην προμήθεια και εξαπόλυση του παρασιτοειδούς στο κατάλληλο στάδιο της καστανιάς. Για τον σκοπό αυτό κλιμάκιο γεωπόνων της ΔΑΟ, αποτελούμενο από τον Δ/ντή Π. Καλφούντζο, τον Δ. Σταυρίδη Δρ. Εντομολογίας, Προϊστάμενο Τμ. Φυτοπροστασίας και Συντονιστή της Ομάδας Αγροτικών Κρίσεων της Περιφέρειας και τον Αθ. Λιακατά, γεωπόνο του ιδίου Τμήματος, σε συνεργασία με τους Δήμους Αγιάς και Τεμπών, πραγματοποίησαν εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis. Στην εξαπόλυση συμμετείχαν γεωπόνοι των Γραφείων Αγροτικής Ανάπτυξης των συγκεκριμένων Δήμων και εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών κάστανου των Α.Σ. Αμπελακίων, Καρίτσας, Μελιβοίας και Σκήτης-Ποταμιάς.

Η ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας εφιστά την προσοχή των καστανοπαραγωγών των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, να μην προβούν σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια της καστανιάς έως τα τέλη
Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή καταπολέμηση της σφήκας. Επισημαίνεται στους παραγωγούς ότι η αποφυγή των ψεκασμών με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου), δεν αφορά μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κάθε καλλιεργητική περίοδο στο μέλλον.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας στα τηλέφωνα 2413 511119 και 2413 511157.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα