Παρασκευή, 01 Μαϊος 2020 16:29

Με πρωτοβουλία Μαντά τηλεδιάσκεψη για τα αγροτικά θέματα της Μεσσηνίας

Η άμεση ανάγκη δημιουργίας υγιών, σύγχρονων και καινοτόμων ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών και η διεύρυνση των προγραμμάτων αγροτικών Σχεδίων Βελτίωσης, ώστε να ενταχθούν σε αυτά και δικαιούχοι που ήδη πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και είναι αυτή τη στιγμή επιλαχόντες, αναδείχθηκαν στην ανοικτή συζήτηση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που πραγματοποίησαν μέσω τηλε-διάσκεψης και προβλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και παραγωγοί των Γαργαλιάνων, των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και της Μεσσήνης.

Παράλληλα, ο κ. Μαντάς ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας μαζί με άλλους βουλευτές της πλειοψηφίας, ώστε να δημιουργηθεί διεπαγγελματική οργάνωση πατάτας με στόχο την προστασία και στήριξη των πατατοπαραγών που πλήττονται αυτή την περίοδο.
Στη συζήτηση εκτός από τον βουλευτή συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σύκου και Ξηρών Καρπών «ΣΥΚΙΚΗ» Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ελαιώνας» και παραγωγός ελαιολάδου Νίκος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Γαία» και παραγωγός κηπευτικών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, ο Διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας και γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, παραγωγός πατάτας Γιώργος Δούβας.
Στη συζήτηση αναφέρθηκαν πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και καλλιεργητές της Μεσσηνίας, τόσο σε γενικό επίπεδο, όσο και ειδικά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε στα προβλήματα με τις επιταγές προς τους αγρότες και τις επακόλουθες ελλείψεις στη ρευστότητα που
αντιμετωπίζουν, στις δυσκολίες στο δανεισμό τους προκειμένου να διατηρήσουν την παραγωγή τους στα κανονικά επίπεδα, στους μεγάλους περιορισμούς στα περιθώρια κέρδους που έχουν και στις αθέμιτες πρακτικές που τους ταλαιπωρούν, καθώς και στις ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των επιδοτήσεων και την επιστροφή ΦΠΑ.
Επίσης από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη για εμπλουτισμό της εθνικής αγροτικής πολιτικής μέσα από στενότερη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες, καθώς και η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στον καλύτερο συντονισμό και την οργάνωση των παραγωγών, κυρίως στο επίπεδο των συμπράξεων.
Ειδικότερα αναφέρθηκαν τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να παρέχουν οι υγιείς αγροτικοί συνεταιρισμοί στα μέλη τους, όπως ενδεικτικά η
διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, η διεκδίκηση καλύτερων τιμών από την αγορά, η τυποποίηση και οι καμπάνιες προώθησης των προϊόντων, οι συνέργειες με άλλους κλάδους και η διατήρηση του υψηλού ποιοτικού επιπέδου της παραγωγής.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα