Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 10:25

Ο Χαρίτσης ζητά άμεσα στήριξη των παραγωγών μεσσηνιακής πατάτας

Στήριξη των παραγωγών μεσσηνιακής πατάτας εξαιτίας των αθρώων εισαγωγών από την Αίγυπτο και των ελληνοποιήσεων, ζητά ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Ειδικότερα ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με την Μεσσηνιακή πατάτα, καθώς χιλιάδες τόνοι παραμένουν αδιάθετοι εξ’ αιτίας των αθρόων και χωρίς έλεγχο εισαγωγών πατάτας Αιγύπτου, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Την ώρα που εν μέσω υγειονομικής κρίσης υπάρχει ανάγκη από ποιοτικά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, οι παραγωγοί λόγω των χαμηλών τιμών διάθεσης και του υψηλού παραγωγικού κόστους, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Τόνοι γεωργικών προϊόντων μένουν ή κινδυνεύουν να μείνουν στα χωράφια και τα ψυγεία.
Η ανοιξιάτικη καλλιεργητική σεζόν ξεκίνησε και η ανασφάλεια των παραγωγών κορυφώνεται, καθώς καταγράφονται:
• Εμφανής μείωση της εσωτερικής ζήτησης και της αγοραστικής δυνατότητας λόγω οικονομικών δυσχερειών.
• Κακές προβλέψεις για τον τουρισμό.
• Συνεχιζόμενες, αν όχι εντεινόμενες, ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.
• Ανυπαρξία διασφαλισμένων ελάχιστων τιμών παραγωγού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγοί πατάτας της Μεσσηνίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς από τις αρχές Απριλίου βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή ανοιξιάτικης πατάτας, που σημειωτέων λόγω των καλών καιρικών συνθηκών αναμένεται φέτος να είναι εξαιρετική ποιοτικά και ποσοτικά, την ίδια στιγμή που εισάγονται πολύ μεγάλες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου που πλησιάζουν τους 70.000 τόνους.

Με κόστος ανά στρέμμα, μέση τιμή, άνω των 1.000 ευρώ, η παραγωγή της μεσσηνιακής πατάτας κινδυνεύει να μείνει απούλητη την στιγμή που το κόστος ανά κιλό της αιγυπτιακής κυμαίνεται από 7 έως 15 λεπτά, καθιστώντας τον ανταγωνισμό αθέμιτο, προσφέροντας τεράστια κέρδη στους εισαγωγείς και οδηγώντας σε εξόντωση τους Έλληνες παραγωγούς.
Βουλή των Ελλήνων Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Αριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων.5874 Ημερομ. Καταθέσεως.22.4.2020
Επειδή βρίσκεται σε κίνδυνο η απορρόφηση μεσσηνιακής πατάτας εξ αιτίας των αθρόων εισαγωγών από την Αίγυπτο.
Επειδή η φετινή παραγωγή είναι εξαιρετικά ποιοτική αλλά και ποσοτικά αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000 τόνους, στους παραγωγικούς νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας και Αρκαδίας.
Επειδή η διαφαινόμενη τιμή βάσης, στα 35 λεπτά σήμερα, πρακτικά δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα παραγωγής της (κόστος φυτοφαρμάκων, πετρέλαια, ημερομίσθια κλπ).
Επειδή λόγω της μη διάθεσης της, σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί έχουν σταματήσει την συλλογή της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια θα είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε η φετινή παραγωγή πατάτας να διοχετευθεί στην αγορά με τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής;

2. Ποια συγκεκριμένη πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει, για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε σχέση με τα εισαγόμενα;

3. Προτίθεται να προβεί σε δημιουργία παρατηρητήριου τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας (εφόδια, τρόφιμα), για την καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας;

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα