Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 19:15

Κορονοϊός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο μέτρα για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα.

Σκοπός τω ν μέτρων είναι η αύξηση των ταμειακών ροών των γεωργών και η μείωση του διοικητικού φόρτου τόσο για τις εθνικές και περιφερειακές αρχές όσο και για τους γεωργούς σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές.

Για την αύξηση των ταμειακών ροών των γεωργών, η Επιτροπή θα αυξήσει τις προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων (από 50 % σε 70 %) και των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης (από 75 % σε 85 %).

Οι γεωργοί θα αρχίσουν να εισπράττουν τις εν λόγω προκαταβολές από τα μέσα Οκτωβρίου. Για επιπλέον ευελιξία, τα κράτη μέλη θα μπορούν να πληρώσουν τους γεωργούς πριν ολοκληρωθούν όλοι οι επιτόπιοι έλεγχοι.

Με το δεύτερο μέτρο που εγκρίθηκε μειώνεται ο αριθμός των φυσικών επιτόπιων ελέγχων επιλεξιμότητας για το κύριο μέρος του προϋπολογισμού της ΚΓΠ από 5 % σε 3 %. Υπό τις παρούσες εξαιρετικές περιστάσεις, επιβάλλεται η ελαχιστοποίηση της φυσικής επαφής μεταξύ γεωργών και επιθεωρητών.

Η Επιτροπή παρέχει επίσης ευελιξία όσον αφορά τον χρόνο των ελέγχων.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης για να αντικαταστήσουν τις καθιερωμένες επισκέψεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. δορυφορικές εικόνες ή φωτογραφίες με γεωσήμανση για απόδειξη της πραγματοποίησης επενδύσεων).

Έτσι, ευελπιστούν ότι θα καταστεί δυνατή η αποδοτικότερη χρήση των πόρων, η τήρηση των κανόνων περιορισμού, θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και θα αποφευχθούν περιττές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ενίσχυσης ώστε η στήριξη να καταβληθεί στους γεωργούς το συντομότερο δυνατόν.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα