Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 12:14

Αγρότες σε απόγνωση, ξερίζωμα καλλιεργειών, άδεια ράφια και αισχροκέρδεια οι φόβοι των μεταχρονολογημένων επιταγών

Αγρότες σε απόγνωση, ξερίζωμα καλλιεργειών, άδεια ράφια και αισχροκέρδεια οι φόβοι των μεταχρονολογημένων επιταγών

Στα χέρια των παραγωγών θα «σκάσουν» οι καθυστερήσεις πληρωμών επιταγών που μπορούν να πληρωθούν με αναστολή 75 ημερών, πράγμα που γεννά φόβους για σημαντικές συνέπειες με ελλείψεις νωπών προϊόντων στην αγορά αργότερα, και ίσως με ανατιμήσεις  σε βάρος των καταναλωτών.

Η ανησυχία των παραγωγών είναι μεγάλη, αφού ήδη έχουν αρχίσει τα παρατράγουδα στην παραγωγική αλυσίδα, από τη στιγμή που εταιρείες εμπορίας κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για μετάθεση της πληρωμής των επιταγών που έχουν δώσει σε συνεταιρισμούς κι παραγωγούς. Οι παραγωγοί, που με τη σειρά τους δεν περιλαμβάνονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, καλούνται να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές ανάγκες –νέων κυρίως καλλιεργειών που θα έδιναν σοδειά μέσα στο καλοκαίρι- χωρίς να εισπράττουν αυτά που τους χρωστούν. Η αδυναμία λοιπόν να καλύψουν τα κοστολόγια έχει προβληματίσει σημαντικά τον κλάδο, αφού πολλοί είτε δεν ξεκινούν καλλιέργεια, είτε σταματούν ή ακόμα και σκέφτονται να… ξεριζώσουν ολόκληρα χωράφια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Σ. Φιλιατρών «Η Τριφυλία», Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, ήδη έχουν υπάρξει περιπτώσεις χονδρεμπόρων της Αττικής που δεν πληρώνουν επιταγές τις οποίες μεταθέτουν για 75 ημέρες, σύμφωνα με την ευνοϊκή ρύθμιση. Επιταγές οι οποίες έχουν φτάσει από τον συνεταιρισμό -για προϊόντα που πούλησε το 2019- στα χέρια παραγωγών, που ζητάνε τα λεφτά τους. Ο ίδιος ανησυχεί σημαντικά, ενώ παράλληλα φοβάται πως ακόμα και μετά τις 75 ημέρες δύσκολα θα εισπραχθούν τα χρήματα. Παράλληλα, ενώ μπαίνουν στο καθεστώς προστασίας οι χονδρέμποροι, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν και αυτοί εισπράξει επιταγές από εταιρείες, όπως ξενοδοχεία κ.λπ., δεν δεν λαμβάνονται μέτρα και για τους παραγωγούς.

«Θα γίνει μεγάλο μπαμ και θα πλήξει τον πρωτογενή τομέα, γιατί ο τελικός αποδέκτης θα είναι ο παραγωγός. Δε θα μπορέσει ο συνεταιρισμός να καλύψει το κενό, δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει ο παραγωγός. Είναι μεγάλο πρόβλημα που θα φανεί προς τα έξω το επόμενο διάστημα. Θα αμελήσουν τις καλλιέργειες και θα έχουμε και προβλήματα στις σοδειές, άρα θα έχει ζήτημα στη συνέχεια και η αγορά».

Στέκεται ιδιαίτερα και στη μεγάλη ψαλίδα τιμών που παρατηρείται ήδη στην αγορά, αφού από τα 2,5 ευρώ που θα πληρώσει ο καταναλωτής για να αγοράσει την τομάτα, μόλις τα 70 λεπτά πάνε στον παραγωγό.

Η γενικότερη κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψη και το ότι ήδη παραγωγοί αμελούν τις καλλιέργειες, αφού δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το καλλιεργητικό κόστος: «Αμελούν και δε μπορούν να πληρώνουν από την τσέπη τους. θα μειωθεί και η παραγωγή και θα ξεριζώσουν. Δεν συμφέρει γιατί δε φαίνεται να έρχεται κάτι καλύτερο. Με τις επιταγές θα μπλοκάρουν εντελώς οι καλλιέργειες. Οι καλοκαιρινές καλλιέργειες έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά κι έχουμε και το πρόβλημα της διακίνησης» σημειώνει. Από τη μεριά του βλέπει ακόμα πως από μέσα Μαΐου και μετά θα μεγαλώσει το ζήτημα και με τις παραγόμενες ποσότητες και με τις τιμές. Μιλά για αισχροκέρδεια και περιγράφει πως τα αγγούρια πωλούνται από τον παραγωγό 30 – 35 λεπτά το ζευγάρι. Από αυτά ο παραγωγός θα πάρει τελικά 17 λεπτά, για να καλύψει το κουτί συσκευασίας, τη μεταφορά και την  προμήθεια εμπόρου, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος καλλιέργειας, ενώ την ίδια ώρα πωλούνται στην αγορά έως και 150% πάνω, αφού οι καταναλωτές βρίσκουν το προϊόν 50 λεπτά το ένα.

«Μεγαλώνουμε τις καλλιέργειες σαν παιδιά μας για 4μήνες και κάτω από αντίξοες συνθήκες και η κατάσταση είναι αυτή, ενώ στον κόσμο μένει η εντύπωση ότι κονομάμε! Φτιάξαμε θερμοκήπια κι εγκαταστάσεις αναγκαστικά για να καλλιεργήσουμε και το αποτέλεσμα ποιο είναι;» αναρωτιέται. « Πέρυσι ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές. Πήγε και το λάδι χάλια…» σχολιάζει κλείνοντας.

Κέλλυ Δημητρούλια

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022