Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 17:10

Πατάτες: Ζητούνται εργάτες γης και λύσεις για την εξαγωγή

«Που θα βρούμε εργάτες;», «Πως θα έρθουν στο χωράφι;», «Πως θα γίνουν οι εξαγωγές;», «Ποια θα είναι η τελική τιμή;». Αυτά είναι τα πιο κρίσιμα ερωτήματα που ανέκυψαν με την έναρξη χθες της συγκομιδής της πατάτας στη Μεσσηνία. Τα τρακτέρ φόρτωσαν τις πρώτες κλούβες από πατατοχώραφα της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, η ποιότητα είναι άριστη και η τιμή μέχρι στιγμής κυμαίνεται στα 50 λεπτά το κιλό, για τον παραγωγό. Η συνέχεια όμως είναι αβέβαιη, αν λάβει κανείς υπόψη όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν αρκετοί εργάτες γης, αφού οι έλληνες που πάνε στα χωράφια δεν αρκούν και οι ξένοι που έρχονταν για τα μεροκάματα της πατάτας ξέμειναν στον τόπο τους. Όμως ακόμα και αν βρεθεί λύση για τη συγκομιδή -η οποία θα πρέπει να ενταθεί σημαντικά από την Μεγάλη Εβδομάδα, τι θα γίνει μόλις έρθει η ώρα της εξαγωγής, αφού ισχύει σε πολλές χώρες η καραντίνα των 14 ημερών;

Ο εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας εξηγεί πως για την ώρα οι παραγόμενες ποσότητες διατίθενται στην εσωτερική αγορά και από τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η εξαγωγή, η οποία και θα διαμορφώσει τις τελικές τιμές. Ενδιαφέρον υπάρχει από την Πολωνία και άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Κροατία αλλά και από μικρές εταιρείες στην Ιταλία, είτε για την ιταλική αγορά είτε για πελάτες τους στην κεντρική Ευρώπη, όπως στη Γερμανία. Όπως όμως επισημαίνει ο ίδιος, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα μεταφορικά, αφού σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγοί θα μπαίνουν σε καραντίνα με συνέπεια να μην υπάρχουν αντικαταστάτες τους. Επίσης, τονίζει πως οι μεταφορικές εταιρείες δεν  θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα με ναύλο μιας διαδρομής και ο ίδιος έχει εισηγηθεί άμεσα να επιδοτηθούν από την Πολιτεία τα ναύλα, το κόστος μεταφοράς προς την Ευρώπη, όχι μόνο για την πατάτα, αλλά για όλα τα προϊόντα που παράγονται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Εκτιμά δε, πως το κόστος μεταφοράς  προς την Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στην τιμή, επισημαίνει πως όσο ακόμα είναι μικρή η προσφορά και μεγάλη η ζήτηση δεν υπάρχει ζήτημα, αλλά αργότερα αναμένεται να δυσκολέψουν τα πράγματα. Πιο σαφή εικόνα όμως αναμένεται από Πέμπτη – Παρασκευή.

Για τους εργάτες γης παρατηρεί πως υπάρχει πρόβλημα και αριθμητικά αλλά και όσον αφορά στις μεταφορές τους, αφού ο περιορισμός του ενός συν ενός ατόμου ανά αυτοκίνητο δημιουργεί δυσκολίες στη μετακίνησή τους.

Τα προβλήματα της εξαγωγής αλλά και του αριθμού των διαθέσιμων εργατών γης απασχολούν και τον Γιώργο Δούβα (Α.Σ. Καλαμάτας), ο οποίος ξεκινά συγκομιδή αύριο. Επίσης εκφράζει τον προβληματισμό του αναφορικά με τις εξαγωγές και την καραντίνα, υπογραμμίζοντας πως αν δεν γίνουν εξαγωγές θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για την ντόπια παραγωγή.

«Ζητούνται εργάτες» λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπλάνας (Α.Σ. Μεσσήνης), και ζητά τη συνδρομή κάθε αρμόδιου φορέα για να βρεθούν εργάτες γης. Σκοπεύει να απευθυνθεί και στον Δήμο Μεσσήνης για να βρεθεί λύση και προτείνει να γίνει για αρχή ένα… προσκλητήριο σε ντόπιους που θέλουν να βγάλουν μεροκάματο στα χωράφια, αφού οι ξένοι έχουν φύγει για τις χώρες τους κι έχουν μείνει εκεί.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, αν είναι διαθέσιμες 50 εργάτρειες αυτή την εποχή στην περιοχή, οι ανάγκες για 4.000 στρέμματα συνολικά (Καλαμάτα, Μεσσήνη, Ανάληψη) θα ξεπεράσουν τα 150 άτομα την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα ενταθεί η συγκομιδή.

Κέλλυ Δημητρούλια

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα