Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 16:30

Δήμος Μεσσήνης: Σύσκεψη και μέτρα για την προστασία της πατατοπαραγωγής

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τον περιορισμό των αθρόων εισαγωγών πατάτας πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου στο γραφείο του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσήνης και Καλαμάτας, πατατοπαραγωγών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μεσσήνης, ο δήμαρχος άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες τους για τις δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάθεση της φετινής παραγωγής πατάτας, η οποία αν και θα είναι άριστης ποιότητας, δεν θα μπορέσει να διατεθεί στην αγορά καθώς οι τεράστιες ποσότητες εισαγόμενης πατάτας - κυρίως από την Αίγυπτο - θα την έχουν κατακλύσει πριν από την έναρξη συγκομιδής.

Ο Αθανασόπουλος ενημέρωσε για τις διακρατικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες, σύμφωνα με τις οποίες έχουν προγραμματιστεί εισαγωγές συγκεκριμένων ποσοτήτων ανά μήνα και ζήτησε τις απόψεις παραγωγών και εμπόρων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αφού τόνισε την υποχρέωση του κράτους να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και τα ελληνικά προϊόντα, πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να του θέσει τα ζητήματα αυτά, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας παραγωγών και προϊόντων.

Κατά τη διευρυμένη σύσκεψη, συμφωνήθηκε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να ζητηθούν από το αρμόδιο Υπουργείο:

- Ο περιορισμός των εισαγωγών πατάτας την περίοδο που ξεκινάει η εγχώρια συγκομιδή.

- Η εντατικοποίηση των ελέγχων όχι μόνο στα σημεία εισόδου των εισαγωγών αλλά και στην κεντρική διάθεση και στα επιμέρους σημεία πώλησης, τόσο για τις ποσότητες εισαγωγής όσο και για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και παθογόνων καραντίνας.

- Η λήψη μέτρων για αποφυγή ελληνοποιήσεων του προϊόντος.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα