Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 09:56

Β. Κοσμόπουλος: "Tο πρόβλημα της τιμής του ελαιολάδου κινδυνεύει να γίνει πρόβλημα διάθεσης"

Η τοποθέτηση του Βασίλη Κοσμόπουλου, στην συνεδρίαση του ΔΣ, σχετικά με το ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ξεκινώντας τη συζήτηση για τη χαμηλή τιμή σήμερα του ελαιολάδου οφείλουμε να παρουσιάσουμε ορισμένα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ελαιολάδου. Σύμφωνα με αυτά η παγκόσμια παραγωγή έχει υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι κατά 2,2% και η Ευρωπαϊκή παραγωγή κατά 11%. Παρόλα αυτά η παγκόσμια κατανάλωση υπολείπεται κατά 150.000,00 τόνους της προσφοράς. Εξάγεται επομένως το συμπέρασμα ότι υπάρχει παγκοσμίως Υπερπαραγωγή Ελαιολάδου.
Ήδη η Ισπανία έχει προβεί, με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής ένωσης, σε αποθεματοποίηση 170.000,00 τόνων και ετοιμάζεται για την αποθεματοποίηση άλλων 130.000,00 τόνων. Δηλαδή η αποθεματοποίησή της σε ελαιόλαδο θα ξεπεράσει την ετήσια Ελληνική Παραγωγή.

Επομένως το πρόβλημα της τιμής σήμερα κινδυνεύει άμεσα να γίνει πρόβλημα διάθεσης.
Σήμερα η τιμή διάθεσης του ελαιολάδου είναι περίπου 2,00 ευρώ /λίτρο σε Ισπανία – Τυνησία και Ελλάδα και περίπου 3,00 ευρώ /λίτρο στην Ιταλία η οποία διαθέτει καλύτερο σύστημα διανομής και εμπορίας. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι το κόστος παραγωγής σε Ισπανία και Τυνησία είναι 0,75 ευρώ /λίτρο ενώ στη χώρα μας λόγω κυρίως της γεωγραφικής της ιδιομορφίας 1,75 ευρώ /λίτρο.

Στις Η.Π.Α εισάγονται κάθε χρόνο 300.00,00 τόνοι τυποποιημένου ελαιολάδου . Από αυτούς 150.000,00 τόνοι προέρχονται από την Ισπανία και μόνο 9.000,00 τόνοι από την Ελλάδα ενώ παράλληλα οι εισαγωγές από την Τυνησία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο επιδεινώνουν την κατάσταση.
Διαχρονική παθογένεια της χώρας μας η χύμα διακίνηση. Στη Μεσσηνία φέτος έχουμε 50.000,00 τόνους παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας και είναι ζήτημα αν 8.000,00 τόνοι διατίθενται τυποποιημένοι. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ευάλωτοι στις παγκόσμιες διακυμάνσεις και έχουμε απώλεια υπεραξίας που την καρπώνονται παραδοσιακά οι Ιταλοί που αγοράζουν το προϊόν μας.

Με δεδομένο ότι η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) έχει καλό στελεχιακό δυναμικό και μπορεί να βοηθήσει απαιτείται Ομαδική Προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων με Συνένωση Συνεταιρισμών. Στη Μονεμβασία εννέα (9) ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί δημιούργησαν την ΚΑΣΕΛ με πολύ καλά δείγματα προς το παρόν.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

1. Να δώσει έμφαση στην αγροτική οδοποιία συντηρώντας τους υπάρχοντες δρόμους και διανοίγοντας νέους εκεί που αυτό είναι απαιτητό.
2. Να ενισχύσει τα αρδευτικά δίκτυα
3. Να δημιουργήσει δομές συγκράτησης του πληθυσμού στη ύπαιθρο αντιμετωπίζοντας παράλληλα τον ψηφιακό αναλφαβητισμό καθώς η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
4. Να προβάλει το προϊόν μέσω της υγιεινής μεσογειακής γαστρονομικής διατροφής. Σε συνεργασία με τα εστιατόρια να υπογραφεί ένα Σύμφωνο Ποιότητας για την προώθηση της χρησιμοποίησης του ελαιολάδου και να χορηγηθεί σε όσους συμφωνούν ένα ενδεικτικό σήμα. Σε συνεργασία μάλιστα με τους άλλους δήμους του Νομού μας και το Επιμελητήριο να γίνει επέκταση του Συμφώνου σε όλη τη Μεσσηνία.
5. Δεδομένου ότι το ΠΟΠ Καλαμάτας έχει αναφορά σε όλη τη Μεσσηνία να προχωρήσει στην Ίδρυση Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Μεσσηνίας κατά το πρότυπο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) του οποίου η βασική αποστολή , η οποία εξειδικεύεται στο καταστατικό του σε 18 επί μέρους στόχους, περιλαμβάνει δύο βασικές κατευθύνσεις . Η πρώτη αφορά τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των συνθηκών στον Τομέα Παραγωγής και η δεύτερη τις δράσεις τις σχετικές με τη βελτίωση των όρων στον τομέα διάθεσης και εμπορίας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα