Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 12:18

O ΕΛΓΟ εκπαίδευσε Κύπριους παραγωγούς και γεωπόνους

Παραγωγούς και γεωπόνους στην Κύπρο εκπαίδευσε  η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Παυλίνα Δρογούδη του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, στο πλαίσιο τριήμερης κατάρτισης, που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωργίας της Κύπρου.

Το τριήμερο σεμινάριο εστίασε σε θέματα συσσώρευσης ψύχους, ποικιλιών, καλλιεργητικών πρακτικών και ίωσης σάρκα και πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου στη Λεμεσό στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων» του ΠΑΑ 2014-2020».
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν δύο προφορικές παρουσιάσεις σε Τριμίκλινη και Αγρό, της επαρχίας Λεμεσού, τις οποίες παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός παραγωγών και γεωπόνων και έγιναν επισκέψεις σε εκμεταλλεύσεις παραγωγών φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων σε διαφορετικές περιοχές της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων αναλύθηκαν θέματα όπως: α) η συσσώρευση ψύχους και απαιτήσεις ειδών και ποικιλιών, συμπτώματα ελλιπούς κάλυψης και μέτρα αντιμετώπισης β) πρόσφατα αποτελέσματα αξιολόγησης χαρακτηριστικών νέων ποικιλιών ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων γ) νέα συστήματα διαμόρφωσης της κόμης και δ) νεώτερα πειραματικά δεδομένα για την ίωση σάρκα, τρόποι μετάδοσης και αντιμετώπισης.
Με δεδομένη τη σοβαρότητα της απειλής λόγω της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση της θερμοκρασίας και κατά συνέπεια τη μείωση της συσσώρευσης ψύχους, παράγοντας που επηρεάζει την παραγωγή των φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις παρουσιάσεις και συζητήθηκε με ενδιαφέρον με τους παρευρισκόμενους.
Η χειμερινή περίοδο 2016-2017 ήταν ιδιαίτερα ψυχρή σε Κύπρο και Ελλάδα, κάτι που όμως οδήγησε σε σημαντική αύξηση στις ώρες 0-7 0C μόνο σε περιοχές της Κύπρου, και όχι στη Νάουσα, Ημαθίας. Αυτό οφείλεται στο ότι θερμοκρασίες υπό του μηδενός δεν συνεισφέρουν στη διάσπαση του ληθάργου, και ενώ στη Κύπρο καταγράφηκε σημαντικός αριθμός ωρών με θερμοκρασία πάνω και κοντά στο μηδέν την παραπάνω χειμερινή περίοδο, στη Νάουσα καταγράφηκαν πολλές ώρες υπό του μηδενός. Τονίστηκε η ανάγκη μελέτης και δημιουργίας πινάκων κατάλληλων ποικιλιών και ειδών για καλλιέργεια σε περιοχές με διαφορετικό κλίμα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Να σημειωθεί πως στην Κύπρο επιτελείται σημαντικό έργο μεταφοράς τεχνογνωσίας και παροχής υπηρεσιών σε παραγωγούς από Λειτουργούς Γεωργίας, οι οποίοι παρέχουν πλήθος υπηρεσιών, όπως επισκέψεις σε εκμεταλλεύσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες για καλλιεργητικές φροντίδες, αναλύσεις εδάφους, νερού, υπηρεσίες φυτοπροστασίας με αναλύσεις φυτοϋγείας και άλλα. Τέλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τη Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Δρ. Α. Γεωργίου, καθώς και ερευνητές από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου όπου συζητήθηκαν θέματα μελλοντικής συνεργασίας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα