Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 14:04

Κύπριοι μελισσοκόμοι στη Μεσσηνία - Κοινά τα προβλήματα (Βίντεο)

Το μέλι αποτελεί ένα ποιοτικό προϊόν, μια δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. 

Αυτό το διάστημα γίνεται στην Μεσσηνία μια συνάντηση μεταξύ Μεσσηνίων και Κύπριων μελισσοκόμων και παραγωγών, αφού τα προβλήματα που αφορούν  στο μέλι και τις ασθένειες μελισσών είναι κοινά και προσπαθούν να βρουν από κοινού λύση.

Mια ομάδα επαγγελματιών Κύπριων μελισσοκόμων φιλοξενείται στη Μεσσηνία στο πλαίσιο ανταλλαγής γεωργών σε ξένες χώρες, μέσω του ΕΛΓΟ Δήμητρα Κυπαρισσίας, με φορέα υποδοχής τον Σύλλογο Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν και οι υπόλοιποι τομείς του πρωτογενούς τομέα, μαζί με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.

Πολλά είναι βέβαια τα προβλήματα στην μελισσοκομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, όπως είναι η διάθεση του προϊόντος, ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα μέλια αλλά και οι ασθένειες των μελισσών.

Συμπληρώνουν ακόμη, πως η πολιτεία μέχρι στιγμής έχει συμβάλλει αρκετά, όχι τόσο όμως ώστε να βοηθήσουν τους μελισσοκόμους να ορθοποδήσουν και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Ωστόσο τονίζουν πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κύπριων και Ελλήνων μελισσοκόμων.

Απ' τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι εισαγωγές μελιού κατώτερης ποιότητας με αποτέλεσμα σήμερα οι Κύπριοι και οι Έλληνες μελισσοκόμοι να μην μπορούν να διαθέσουν το δικό τους ποιοτικό προϊόν. 

Επιπλέον ζήτημα για τους μελισσοκόμους αποτελούν οι ψεκασμοί, η μεγάλη αύξηση των φυτοφαρμάκων που έχει συνέπεια να χάνονται μελίσσια. Έτσι λοιπόν ζητούν να εφαρμόζονται αυστηρά οι νόμο που αφορούν στους ψεκασμούς, ειδικά όταν υπάρχει ανθοφορία.

Τέλος, ένα εξίσου σοβαρό θέμα είναι η κλιματική αλλαγή που έχει ως επακόλουθο την μειωμένη παραγωγή και την αύξηση της θερμοκρασίας με συνέπεια να γίνονται πολλές μετακινήσεις και οι παραγωγοί να επιβαρύνονται με υψηλότερο κόστος.

Πάντως όλοι είναι κατενθουσιασμένοι από την εκπαιδευτική εμπειρία αλλά και την φιλοξενία στη Μεσσηνία, ενώ δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με τα αξιοθέατα της Πελοποννήσου και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Υπόσχονται μάλιστα μια αντίστοιχη ξενάγηση στην Κύπρο για τους Μεσσήνιους μελισσοκόμους.

Να σημειωθεί πως το χρηματικό εργαλείο που χρηματοδοτεί το κυπριακό υπουργείο για τις ανταλλαγές έχει εγκριθεί και από το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα