Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 19:06

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να παράγουμε άριστο ελαιόλοδο

Με συμβουλές προς τους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιοτριβείς για την παραγωγή άριστης ποιότητας ελαιολάδου ο Σύλλογος Γεωπόνων ελεύθερων επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας εγκαινίασε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με το ευρύ κοινό, από το 1ο τεύχος του e-magazine Εύφορη Γη.

Στόχος είναι να παρέχει πληροφόρηση για διάφορα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον αγρότη παραγωγό τον καταναλωτή και φυσικά να εκφράσει άποψη για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας:

Μετά την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη παρουσίαση των ασθενειών και των εχθρών της ελιάς την περασμένη Άνοιξη επανερχόμαστε τώρα πού βρισκόμαστε λίγο καιρό πριν τη συγκομιδή να δώσουμε τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου το προϊόν της ελιάς το ελαιόλαδο η ο ελαιόκαρπος όταν πρόκειται για βρώσιμες ποικιλίες να αποδώσουν το μέγιστο της ποιότητας τους με αντίστοιχες απολαβές για τον παραγωγό αλλά και την προστασία της φήμης και της αξίας του σπάνιου αυτού προϊόντος του μεσσηνιακού ελαιολάδου.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να προγραμματίζουν την ελαιοσυλλογή με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται στο βέλτιστο στάδιο ωριμότητας του καρπού για να  αποκομίσουν το μέγιστο της ποσότητας του ελαιολάδου σε συνδυασμό με την ποιότητα του. Η συλλογή θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν το 50 έως 80% του ελαιοκάρπου έχει αλλάξει χρώμα από πράσινο σε μελανό ιώδες. Τότε για την ποικιλία κορωνέικη που είναι η κυρίαρχη ποικιλία στο νομό Μεσσηνίας έχουμε το μέγιστο των  φρουτωδών αρωμάτων, αλλά και το μέγιστο των πολυφαινολών. Φυσικά θα πρέπει να έχει ακολουθήσει το πρόγραμμα φυτοπροστασίας που αναφερθήκαμε την άνοιξη, αλλά τώρα κοντά στη συγκομιδή θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο χρόνο αναμονής από την τελευταία επέμβαση.

 

Στο χωράφι

Κατά τη διάρκεια της ελαιοσυλλογής οι παραγωγοί θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του ελαιόκαρπου ούτε οι τραυματισμοί αυτοί προέρχονται από τα μηχανικά μέσα συλλογής είτε πατώντας πάνω στα ελαιόπανα κατά τη διάρκεια της συλλογής από τους εργάτες είτε δέχονται ταλαιπωρία η συμπίεση όταν στοιβάζονται μέσα στους περιέκτες.

Τα  σακιά θα πρέπει να είναι από φυτικό υλικό  η από πλαστικά διάτρητα τελάρα. Ο λόγος είναι προφανής η ελιά είναι ένας καρπός που και μετασυλλεκτικά αναπνέει. Κατά συνέπεια όταν δεν αερίζεται επαρκώς, τότε ο ελαιόκαρπος υποβαθμίζεται κοινώς “ανάβει”.  Μία καλή πρακτική στον αγρό είναι τα σακιά να στηρίζονται σε όρθια θέση μεμονωμένα έτσι ώστε να αερίζονται από παντού και  με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η υποβάθμιση του ελαιοκάρπου ώσπου να ελαιοποιηθεί. Η συνήθης πρακτική είναι τα σακιά να βρίσκονται ξαπλωμένα επί του εδάφους και πολλές φορές να σκεπάζονται με κλαδιά και φύλλα προκειμένου να προστατευτούν από ενδεχόμενη κλοπή.

Κατά τη διάρκεια της συλλογής ο καρπός δεν πρέπει να έρθει καθόλου σε επαφή με χώμα διότι αποκτά οσμή χώματος κάτι που οργανοληπτικά ανιχνεύεται και χαρακτηρίζεται ως μειονέκτημα.

Στο δύσκολο έργο των παραγωγών  προκειμένου να συλλέξουν την παραγωγή τους θα πρέπει να προστεθεί ένας προγραμματισμός που πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν την αναμονή στο ελαιοτριβείο κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων και των παραγωγών και του ελαιοτριβείου.

Τελευταία αρκετά συχνά σε ελαιόλαδα ποιότητας ανιχνεύονται πλαστικοποιητές (φθαλικοί εστέρες), ορυκτέλαια και βαρέα μέταλλα.

Η παραγωγή εκτός από τα σακιά που με κάθε τρόπο θα πρέπει να αποφεύγουν να είναι πλαστικά θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία από τα πετρελαιοειδή που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της συλλογής από τα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα, αλυσοπρίονα και λοιπά.

 

Στο ελαιοτριβείο

Το ελαιοτριβείο δεν είναι απλά ένας χώρος που ελαιόκαρπος που συλλέξαμε μετά από ένα χρόνο μεταποιείται σε ελαιόλαδο.  Το ελαιοτριβείο φέρει το βάρος της εφαρμογής της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων εφαρμόζοντας σύστημα διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνων εφαρμόζοντας όλους τους κώδικες ορθής βιομηχανικής πρακτικής προκειμένου να μην έχουμε επιμολύνσεις στο τελικό προϊόν.  Με τις διεργασίες αυτές επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και να αποδώσει στον παραγωγό ένα προϊόν αντάξιο του κόπου και της προσπάθειας του.

Κατά τα στάδια της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου το ελαιοτριβείο θα πρέπει να προγραμματίζει την παραγωγή έτσι ώστε ο χρόνος αναμονής να μην υπερβαίνει τις 24 ώρες.  

Να μη στοιβάζεται σε μεγάλες στοίβες και για πολύ χρονικό διάστημα να διαθέτει αν είναι δυνατόν στέγαστρο

Ο μηχανολογικός εξοπλισμού θα πρέπει να είναι ανοξείδωτος, καλά συντηρημένος η μονάδα, να διαθέτει το κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό.

Το νερό του πλυντηρίου θα πρέπει να είναι νερό που πληροί τα κριτήρια ποσιμότητας και να ανανεώνεται διαρκώς.

Να ελέγχεται η θερμοκρασία στα διάφορα στάδια επεξεργασίας και να μην υπερβαίνει τους 27 βαθμούς Κελσίου

Ο χρόνος μάλαξης να μην υπερβαίνει τη μισή ώρα ενώ η αποθήκευση  θα πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη από τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Για όλη τη χρονική διάρκεια που αποθηκεύεται. Τα δοχεία οι πλαστικοί σωλήνες και ότι άλλο χρησιμοποιείτε σε όλο το στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα κατάλληλα για υγρά τρόφιμα λιπαρής προέλευσης και συγκεκριμένα για ελαιόλαδο.

 

Αποθήκευση του ελαιολάδου

Ήρθε η ώρα που θα πάρουμε το ελαιόλαδο στο σπίτι μας για τις ανάγκες μιας ολόκληρης χρονιάς πώς θα το αποθηκεύσουμε πώς θα το διαχειριστούμε για να διατηρήσουμε αναλλοίωτα όλα τα χαρακτηριστικά του?

Χρησιμοποιούμε δοχεία ανοξείδωτα τέτοιου μεγέθους ώστε να ικανοποιούν αποκλειστικά τις ανάγκες μιας χρονιάς.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε λευκοσιδηρά δοχεία θα πρέπει να προτιμήσουμε τα δοχεία των 5 λίτρων έτσι ώστε κάθε φορά που ανοίγουμε μία συσκευασία το υπόλοιπο υλικό να μην υπόκειται στη φθορά του χρόνου και του οξυγόνου που εμπλουτίζεται κάθε φορά που αναποδογυρίζουμε ένα μεγαλύτερο περιέκτη να αποθηκεύεται σε δροσερή αποθήκη χωρίς οσμές.

 

Διαβάστε το e-magazine Εύφορη Γη: https://goo.gl/FxYwjo

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα