Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 23:38

Ασφαλής χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ)

Με ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο στην Εύφορη Γη, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, δίνει οδηγίες και διευκρινίσεις για την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

Είναι διαρκής και διαχρονική η αναφορά στα φυτοφάρμακα ή φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως έχει συνηθίσει να είναι ο επικρατέστερος όρος για τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών.

Θέλοντας να δώσουμε την πραγματική διάσταση στο τι πραγματικά είναι τα φυτοφάρμακα, θα θέλαμε επιγραμματικά να πούμε ότι είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο στα χέρια ενός επαγγελματία αγρότη παραγωγού.

Στην παγκόσμια ιστορία έχουν καταγραφεί πολλά γεγονότα ολικής καταστροφής της φυτικής παραγωγής όπως: Στην Ιρλανδία από τον περονόσπορο στην πατάτα, λόγω μείωσης παραγωγής από το 1845-1857  πέθαναν 1.000.000 άνθρωποι από την πείνα και 2.000.000 έφυγαν μετανάστες στις Η.Π.Α. Το 1859-1865 καταστράφηκε η Γαλλία από την φυλλοξήρα και έπεσε η παραγωγή στο 1/3. Η οικονομική καταστροφή στη Γαλλία ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμπερασματικά, η σωστή διαχείριση των ΦΠΠ οδηγεί στην προστασία  της παραγωγής, του χρήστη, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.    

Προϋπόθεση είναι να γίνεται σωστή αποθήκευση, προετοιμασία, χρήση και απορρύπανση των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν.

Η σημερινή αναφορά μας δίνει οδηγίες για τη σωστή διαχείριση των ΦΠΠ, που βασίζεται στο φυλλάδιο του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και στους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής (ΚΟΓΠ). Οι γεωπόνοι δίνουν τις απαραίτητες ειδικές οδηγίες κατά περίπτωση, αλλά μέρος της διαδικασίας είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η απόκτηση του πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης ΦΠΠ από τους επαγγελματίες χρήστες.

Πριν ξεκινήσετε την εργασία ελέγξτε ότι έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα – γάντια – φόρμα - μπότες):

Καθορίστε από πριν από πού θα ξεκινήσετε την εργασία σας και πού θα τελειώσετε. Φροντίστε να μην βρεθείτε στη θέση να περάσετε ξανά από ψεκασμένο τμήμα του αγρού.
Εάν χρησιμοποιείτε μάνικα ή τουρμπίνα φροντίστε να «λούζετε» καλά την καλλιέργεια. Εάν χρησιμοποιείτε ψεκαστικό εφαρμόστε τον ακριβή όγκο ψεκαστικού διαλύματος που αναγράφεται στην οδηγία εργασίας που σας έχει δοθεί.
Μην ψεκάζετε όταν φυσάει.

Τόσο κατά την εφαρμογή, όσο και μετά από αυτή να μη τρώτε, να μη πίνετε και να μη καπνίζετε.
Με το πέρας του ψεκασμού πλυθείτε με άφθονο νερό και σαπούνι, αλλάξτε και πλύνετε τον ρουχισμό σας.


Μετά την εφαρμογή τοποθετήστε ειδική σήμανση που ενημερώνει ότι το χωράφι είναι ψεκασμένο και μην επιτρέπετε την είσοδο σε εργάτες, περαστικούς και ζώα για βόσκηση.

Σε τυχόν περίσσευμα του ψεκαστικού υγρού αραιώστε το και ξαναψεκάστε μέχρι εξάντλησής του σε ακαλλιέργητη έκταση.


Σε όσα χωράφια γειτνιάζουν με ποτάμια ή λίμνες και γενικά επιφανειακά ύδατα, ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων από αυτά.

Ο χρόνος αναμονής καθορίζεται από τη σωστή δόση εφαρμογής. Σε μεγαλύτερη δόση, ο χρόνος αναμονής είναι απροσδιόριστα μεγαλύτερος.

Να λαμβάνεται πάντα υπόψη το χρονικό όριο της τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή.

Φωτογραφίες: http://www.esyf.gr/

Διαβάστε επίσης στο e-magazine Εύφορη Γη: https://goo.gl/T8abZ6

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα