Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 21:38

"Η εξέλιξη στις ψηφιακές τεχνολογίες είναι πολύ γρήγορη" - Μεγάλο ενδιαφέρον στο συνέδριο του Γεωπονικού

Στη διάχυση των προσπαθειών της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στον τομέα των ψηφιακών γεωχωρικών τεχνολογιών στην Γεωργία και στο Περιβάλλον στοχεύει το 3ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον που πραγματοποιείται από την Τετάρτη 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλώντας στην "Εύφορη Γη" ο Διονύσιος Καλύβας, καθηγητής ΓΠΑ, Ερευνητική Μονάδα GIS, επισημαίνει το πολύ μεγάλο, διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρο της επιστημονικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου.

Αναλυτικά για το σκοπό του συνεδρίου ο κ. Καλύβας, εξηγεί: 
Το 3ο Συνέδριο στοχεύει (όπως και τα δύο προηγούμενα) στην διάχυση των προσπαθειών της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στον τομέα των ψηφιακών γεωχωρικών τεχνολογιών στην Γεωργία και στο Περιβάλλον.

Φέτος υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής, τόσο από τον επιστημονικό κόσμο όσο και από τον κόσμο των επιχειρήσεων, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντικότητα των τομέων αυτών στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, ειδικά εν όψει των αλλαγών που θα επιφέρει η νέα ΚΑΠ.
Την πρώτη ημέρα στα πλαίσια μιας ειδικής Συνεδρίας θα παρουσιασθούν οι τις παρακάτω ενότητες:
• Εκπαίδευση: Ιστορία-Ανάγκες και Προοπτικές προγραμμάτων σπουδών σε θέματα Γεωπληροφορικής στο χώρο της Γεωργίας και του Περιβάλλοντος.
• Παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης «Γεω-πληροφορι(α)κής» Ψηφιακής Γεωργίας: Αμπελώνας Νεμέας.
• Στρογγυλό Τραπέζι, όπου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ομιλίες-τοποθετήσεις εκπροσώπων δημόσιων φορέων, εταιρειών-ιδιωτικών φορέων, επαγγελματικών ενώσεων με θέμα τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους ασχολούμενους με την πρωτογενή παραγωγή (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, αγρότες, κλπ.) για μια χωρικά και χρονικά καθορισμένη γεωργία στην Ελλάδα, αναγκαία προϋπόθεση για την σωστή μετάβασή μας στη Γεωργία 4.0.
Ιδιαίτερος στόχος της πρώτης ημέρας είναι μέσα από τις τρεις προηγούμενες ενότητες και ειδικότερα μέσα από την παρουσίαση της παρεχόμενης σήμερα προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο ΓΠΑ και μιας πραγματικής εφαρμογής της ολοκληρωμένης ψηφιακής, χωροχρονικά καθορισμένης, γεωργίας (Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Νεμέας) σε διάφορες κλίμακες (ζώνες καλλιέργειας έως επίπεδο καλλιεργούμενου αγροτεμαχίου και έως τη γεωργία «ακριβείας») οι σύνεδροι να ακούσουν το σημερινό βαθμό ενσωμάτωσης των χωρικών ψηφιακών τεχνολογιών στην πράξη, τα προβλήματα, τις προοπτικές και τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό, σε χωρική βάση, της ελληνικής γεωργίας.

Αναφορικά με το ποιους αφορά η θεματολογία που παρουσιάζεται, απαντά:
Στο Συνέδριο συμμετέχουν με επιστημονικές ανακοινώσεις ερευνητές και επιστήμονες από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Εταιρείες, κλπ). Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους ασχολούμενους με την πρωτογενή παραγωγή και το περιβάλλον μέσα από ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες. Ειδικότερα, μπορούν και πρέπει να το παρακολουθήσουν γεωπόνοι, περιβαλλοντολόγοι, ερευνητές, επιχειρηματίες, αγρότες που θέλουν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εφαρμογές στο χώρο της ψηφιακής γεωργίας και να
μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και να θέσουν τους προβληματισμούς τους.

Για το πως η εκπαίδευση και η έρευνα συνδέονται άμεσα με την παραγωγή στο τομέα των γεωχωρικών τεχνολογιών στη γεωργία και στο περιβάλλον εξηγεί:
Η εξέλιξη στις ψηφιακές τεχνολογίες είναι πολύ γρήγορη. Η έρευνα ανακαλύπτει, ακολουθεί, εφαρμόζει έγκαιρα και με το πλέον έγκυρο τρόπο όλα τα νέα δεδομένα. Αρκετά γρήγορα ακολουθεί η εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε εμπορικά προϊόντα, αλλά αρκετά αργά, και ειδικά πολύ αργά για την ελληνική πραγματικότητα, εφαρμόζονται όλα αυτά στο χωράφι, στον αγρό. Η μοναδική λύση για την επιτάχυνση της εφαρμογής στην πράξη είναι η εκπαίδευση και η συνεργασία όλων.

Όσον αφορά στο επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει για την εφαρμογή της ψηφιακής γεωργίας στην Ελληνική Γη, απαντά:

Εκπαίδευση αυτών που εφαρμόζουν που ασκούν τη γεωργία στην πράξη, γεωπόνων και αγροτών, στην ενσωμάτωση και χρήση των σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων υποβοήθησης των εργασιών τους. Εκπαίδευση που πρέπει να γίνεται με συνεχή ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών στις Γεωπονικές Σχολές, αλλά και με εντατικούς και συνεχείς κύκλους επιμόρφωσης αποφοίτων γεωπόνων και αγροτών. Ο σωστός σχεδιασμός αυτών των δράσεων προϋποθέτει συνεργασία με τους φορείς (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) άσκησης γεωργικών πρακτικών.
Σημαντική ώθηση προς την κατεύθυνση της διείσδυσης των νέων αυτών τεχνολογιών είναι η υιοθέτησή τους από ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς καθώς και από τους εμπλεκόμενους στη συμβολαιακή γεωργία, σχηματισμοί μέσω των οποίων θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί πολύ πιο εύκολα τόσο το κόστος όσο και η δυσκολία διάδοσής τους.
Η Ερευνητική Μονάδα GIS του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του ΓΠΑ προς αυτή τη κατεύθυνση εργάζεται.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Δημητρούλια

Δείτε το πρόγραμμα: Με σημαντικούς ομιλητές η έναρξη του συνεδρίου για την ψηφιακή γεωργία

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα