Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 15:08

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με την παραγωγή ελαιόλαδου και προϊόντων ελιάς.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρεται σε πρόσφατη δημοσίευση της Υπηρεσίας Έρευνας του ΕΚ με τίτλο «The EU olive and olive oil sector, main features, challenges and prospects», από την οποία όπως επισημαίνει, προκύπτουν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα για τις χώρες του Νότου, οι οποίες εκπροσωπούν το 70-75% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου και το ένα τρίτο της παραγωγής επιτραπέζιων ελιών.
Τα προϊόντα αυτά, συνεχίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν σημαντικό μερίδιο της αγροτικής παραγωγής των χωρών αυτών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ο τομέας αυτός είναι σημαντικός για την οικονομία και την απασχόληση, αφού σε πολύ υψηλό ποσοστό, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, απασχολούνται στις καλλιέργειες μέλη των οικογενειών που είναι και ιδιοκτήτες των καλλιεργειών. Τα τελευταία χρόνια όμως, τονίζει ο κ. Παπαδημούλης, παρατηρείται μείωση της παραγωγής η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, ήτοι απότομες κλιματικές αλλαγές, όπως μεγάλες περίοδοι ξηρασίας και αύξηση της θερμοκρασίας.
Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων αυτών και των προοπτικών που υπάρχουν για τη διάδοσή τους στην παγκόσμια αγορά και ζητά να μάθει από την Κομισιόν τι μέτρα θα πάρει, προκειμένου να προστατεύσει συνολικά την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του Νότου από τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιόλαδου και τι οικονομικά κίνητρα θα δώσει σε νέους αγρότες, που καλούνται να συνεχίσουν μια παράδοση αιώνων, στις δεδομένες δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα