Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 14:01

Αποστόλου: Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) το κάστανο και ενίσχυση από το ΠΑΑ

Τις δράσεις του υπουργείου για τη στήριξη του κάστανου και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας χθες σε ημερίδα για την καστανοκαλλιέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Καστάνιτσα Κυνουρίας, στο πλαίσιο της 34ης Γιορτής του Κάστανου.

Ο υπουργός τόνισε ότι το ζητούμενο στις μέρες μας είναι υγιεινά προϊόντα με ποιότητα και υψηλή θρεπτική αξία, καθώς και μια κρίσιμη μάζα παραγωγής και για να εξασφαλιστούν αυτά, το υπουργείο θα ασχοληθεί με το θέμα της καλλιέργειας και των προβλημάτων που υπάρχουν. Όπως επισήμανε, χρειάζεται ανανέωση των δένδρων, πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενειών και χαρακτηρισμός των καλλιεργειών ως βιολογικές.
Για τη στήριξη του προϊόντος, ο κ. Αποστόλου έκανε γνωστό ότι το υπουργείο προχωρά σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες είναι:
Χαρακτηρισμός ως βιολογική καλλιέργεια. Χαρακτηρισμός του κάστανου της περιοχής ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στις καστανιές με 133 ευρώ το εκτάριο από την τρέχουσα χρονιά. Ένταξη της καστανιάς στα προγράμματα της δάσωσης μέσω του ΠΑΑ, γεγονός το οποίο συμβάλει στην ανανέωση και αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Εκπόνηση στο LEADER που υλοποιείται στην περιοχή, μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής στην υποστήριξη των ενδιαφερομένων μερών για την διαχείριση των καστανεώνων, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ –Δήμητρα.
Στη συνέχεια ο υπουργός κάλεσε τις οργανώσεις, τις ομάδες παραγωγών και τη βιομηχανία μεταποίησης – εμπορίας να δώσουν υπεραξία στο κάστανο με την μεταποίησή του και τόνισε ότι το υπουργείο θα στηρίξει αυτή τη προσπάθεια με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ. Στο πλαίσιο του νέου ΠΑΑ δίνεται και η δυνατότητα χρηματοδότησης των προϊόντων για δράσεις τυποποίησης - μεταποίησης του κάστανου. Οι δικαιούχοι μπορούν να είναι από πολύ μικρές ως και μεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης αναφορικά με τη μεταποίηση, το μέτρο 16, που θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους, προβλέπει συνεργατικά σχήματα καινοτομίας για παραγωγή νέων προϊόντων αξιοποιώντας την έρευνα.
Ο κ. Αποστόλου επισήμανε τέλος, ότι το κάστανο και όλα τα εδέσματα με βάση αυτό, πρέπει να κατοχυρωθούν με την επωνυμία της περιοχής και να ενταχθούν στον γαστρονομικό τουρισμό, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του εναλλακτικού, ορεινού τουρισμού, ώστε η περιοχή να γίνει γαστρονομικός προορισμός.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα