Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 19:36

5 ιδανικά φυτά για άγονο και ξηρό έδαφος

Πολλές φορές η έλλειψη χρόνου, όπως και ο όχι τόσο κατάλληλος χώρος που μπορεί να διαθέτουμε, δεν μας επιτρέπουν να φυτεύουμε πολύ ευαίσθητα φυτά, τα οποία χρειάζονται αρκετή φροντίδα και ιδιαίτερα κατάλληλες συνθήκες.

Για το λόγο αυτό παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα φυτά, που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε για ένα πιο ξηρό και άγονο έδαφος:

Λεβάντα

Η Λεβάντα είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Καλλιεργείται σε εδάφη πλούσια σε ασβέστιο, καθώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα του αιθερίου ελαίου της και βοηθά την ανάπτυξη του φυτού. Το έδαφος καλλιέργειας πρέπει να είναι ελαφρύ με άμμο και χαλίκια, γι' αυτό και το φυτό προσφέρεται για καλλιέργεια σε εκτάσεις ακατάλληλες για άλλου τύπου καλλιέργειες. Ιδιαίτερα ακατάλληλη για την λεβάντα, είναι η υγρασία,όπου μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στις ρίζες της, όπως και η ολοσχερή ξηρασία δεν αποτελεί κατάλληλη συνθήκη.

 

Δενδρολίνο

Το Δενδρολίβανο, γνωστό και ως αρισμαρί, είναι αρωματικός, αειθαλής θάμνος. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της Μεσογείου, γι΄αυτό και αναπτύσσεται σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο μέρος, ενώ είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερομοκρασίες και το συναντάμε αυτοφυές, ακόμη και σε βραχώδη μέρη με υψόμετρο 600 μέτρων.

 

Πικροδάφνη

Η Πικροδάφνη είναι ένας αειθαλής θάμνος της οικογένειας των αποκυνίδων που μπορεί να φτάσει σε ύψος 5 μέτρων. Μεγαλώνει σε ηλιόλουστα μέρη με υγρό υπόστρωμα, όπως οι όχθες ποταμών σε χαμηλό υψόμετρο. Αντέχει επίσης τα ελαφρώς υφάλμυρα εδάφη.

 

Φραγκοσυκιά

Η Φραγκοσυκιά είναι κακτοειδές φυτό, πολύκλαδο, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι τα 3-5 μ. Οι κάκτοι επίσης, είναι μια πολύ καλή καλλιέργεια για τις ξηρές περιοχές, επειδή μετατρέπουν αποτελεσματικά το νερό σε βιομάζα

 

Χαρουπιά ή Ξυλοκερατιά

Η Χαρουπιά,  γνωστή και με το όνομα ξυλοκερατιά, είναι δέντρο μακρόβιο, πολύγαμο, μόνοικο ή δίοικο, ιθαγενές της Μεσογείου. Μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 13 μέτρα, βρίσκεται σε όχθες ποταμών και παράκτιες περιοχές της Μεσογείου.
Επίσης, η Χαρουπιά είναι ένα από τα δέντρα που μεγαλώνουν σε ξερά και άγονα εδάφη, εφόσον είναι φυτό με περιορισμένες απαιτήσεις, γεγονός που γίνεται αντιληπτό, καθώς πολλές φορές τη συναντάμε σε διάφορα μέρη και σε διαφορετικούς τύπους εδάφους.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα