Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 20:30

2.500 οικογένειες ζουν από το σύκο στη Νότια Πελοπόννησο - Ελπίζουν στην αναδιάρθρωση με το νέο ΕΣΠΑ (Βίντεο)

2.500 οικογένειες ζουν από το σύκο στη Νότια Πελοπόννησο - Ελπίζουν στην αναδιάρθρωση με το νέο ΕΣΠΑ (Βίντεο)

Πάνω από 2.500 οικογένειες ζουν από το σύκο στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αργολίδας. Επόμενος στόχος για να γίνει βιώσιμη η καλλιέργεια και να μπορεί να ζήσει ακόμα περισσότερες οικογένειες, είναι η αναδιάρθρωσή της. Αυτό επιδιώκεται από τη ΣΥΚΙΚΗ μέσα από ένα πρόγραμμα 15,7 εκ. ευρώ περίπου το οποίο έχει πιθανότητες να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Δείτε το βίντεο:

{yendifplayer type=video youtube=https://youtu.be/0QFBe_Gtye0}

Αυτές οι θετικές εξελίξεις διεφάνησαν μετά την παρουσίαση της μελέτης της ΣΥΚΙΚΗΣ στον ΟΟΣΑ, στα Ιωάννινα, όπου οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές, με την περιφέρεια Πελοποννήσου να στηρίζει την προσπάθεια, ενώ την υποστήριξή τους έχουν δηλώσει και άλλοι φορείς όπως το Επιμελητήριο καθώς και οι βουλευτές του νομού.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΣΥΚΙΚΗΣ Γιώργο Αγγελόπουλο, το υπουργείο Ανάππτυξης σε συνεργασία με την υπηρεσία διαρθρωτικών αλλαγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν αναθέσει στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την εκπόνηση μιας μελέτης, με τίτλο  «Περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020» η οποία θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα γίνει διαμόρφωση όλων των διαρθρωτικών, αναπτυξιακών και περιφερειακών πολιτικών της επόμενης προγραμματικής περιόδου, από το 2021 έως το 2027. Η ΣΥΚΙΚΗ παρουσίασε απόψεις και προτάσεις για τη διάσωση της συκοκαλλιέργειας, μέσα από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο προτείνει εδώ και χρόνια  ο συνεταιρισμός.

Πέρα από τα τεράστια οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση θα προκύψουν κοινωνικού, πολιτισμικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, επισημαίνει ο κ. Αγγελόπουλος, τονίζοντας πως η διοίκηση της ΣΥΚΙΚΗΣ και ο πρόεδρός της Παν. Παπαγεωργίου, πιστεύουν στο σημαντικό οικονομικό όφελος που θα προκύψει και για την τοπική και για την εθνική οικονομία.

Άλλωστε, η απόσβεση της επένδυσης αναμένεται να  γίνει μέσα στο πρώτο έτος πλήρους παραγωγικότητας των νέων συκεώνων. Με δεδομένο πως η συκιά αναπτύσσεται γρήγορα, στα 8 περίπου έτη το κεφάλαιο αυτό υπολογίζεται ότι θα αποσβεστεί. Και καθώς η διάρκεια ζωής, πλήρους παραγωγικότητας του δέντρου, αγγίζει τα 100 έτη, έως τα 100ό έτος θα υπάρχουν καθαρά οικονομικά οφέλη για τις περιοχές της νότιας Πελοποννήσου.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΣΥΚΙΚΗ, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει αναπτύξει το δικό της φυτώριο, με ποικιλία «Καλαμών», σε μια προσπάθεια έστω και αποσπασματικά να αναδιαρθώνονται υφιστάμενες καλλιέργειες και να γίνονται νέες φυτεύσεις. Τα αποτελέσματα, όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της γεωτεχνικής υπηρεσίας Απόστολος Αγγελόπουλος είναι θετικά.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια / Εύφορη Γη

«Διαβάστε περισσότερα για την καλλιέργεια της συκιάς στο 11ο τεύχος της Εύφορης Γης» 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022