Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 16:16

Λιγότερο ρύζι Μεσσηνίας φέτος εξαιτίας του κακού αρδευτικού δικτύου (Βίντεο)

Μειωμένες είναι οι εκτάσεις της καλλιέργειας ρυζιού στον κάμπο της Σπερχογείας, στη Μεσσηνία φέτος, καθώς πέρα από τα ζιζάνια που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, σοβαρά είναι και τα προβλήματα με τα δίκτυα διανομής νερού. Οι παραγωγοί παρ' όλα αυτά επιμένουν να φροντίζουν τη γη και να καλλιεργούν καρολίνα, την ποικιλία ρυζιού που θεωρούν καλύτερη.

Μείζων θέμα αποτελεί το δίκτυο του ΓΟΕΒ και τα κατεστραμμένα τμήματα του, αφού έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει έγκαιρα νερό ώστε να ποτίζουν τα κτήματα τους οι παραγωγοί.
Τα κατεστραμμένα τμήματα του δικτύου είναι πολλά και όσο περνάει ο καιρός γίνονται ολοένα και περισσότερα. Ωστόσο πολλές είναι οι υποσχέσεις, από την νέα περιφερειακή αρχή για το θέμα της αναδιάρθρωσης, όπως αναφέρει ο παραγωγός ρυζιού Τάκης Περρωτής μιλώντας στην Εύφορη Γη.

Δείτε το βίντεο:


Όπως επισημαίνει ακόμα, η αναδιάρθρωση πρέπει γίνει έγκαιρα, τουλάχιστον μέχρι τις  15 Απριλίου, ώστε τα νερά να κυλούν στα κανάλια, για να προγραμματιστούν οι εργασίες και να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα με αύξηση της καλλιέργειας. Οι επιπτώσεις θα είναι πολλές αν δεν αποκατασταθεί αυτό το πρόβλημα και σε κάθε περίπτωση θα εγκαταλειφθεί το προϊόν από τους παραγωγούς. Το έργο πρέπει να γίνει λειτουργικό και να ενισχύσει την καλλιέργεια του ρυζιού, επισημαίνει ο παραγωγός
Σε πολλά από τα στρέμματα εφαρμόζεται η μέθοδος της αγρανάπαυσης, με την ελπίδα πως την επόμενη φορά θα καλλιεργηθούν και θα αποδώσουν σωστά. Όπως αναφέρει ο κ. Περρωτής περίπου τα μισά στρέμματα -υπολογίζονται στα 130 - καλλιεργούνται φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές, οπότε υπήρχε πολύ μεγάλη καλλιέργεια.
Όσον αφορά στην ποιότητα είναι πολύ καλή κι αυτό οφείλεται στο ότι τα κτήματα είναι καθαρά από ζιζάνια. Ωστόσο η απόδοση θα είναι μειωμένη, διότι οι παραγωγή ξεκίνησε αρκετά αργά, εξαιτίας της καθυστερημένης διάθεσης νερού, για να ξεκινήσει η καλλιέργεια.
Η ποικιλία αυτή του ρυζιού "Καρολίνα" έχει μεγάλη ζήτηση από τους εμπόρους, αλλά και τους καταναλωτές στην εγχώρια αγορά. Διατηρεί την τιμή της στα ίδια επίπεδα με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές, δηλαδή στα 35 λεπτά το κιλό, και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το ότι διατίθεται αποφλοιωμένο ακόμα και στην τοπική αγορά.
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο παραγωγός κ. Περρωτής το επόμενο βήμα για να υποστηριχθεί το προϊόν αυτό στην Ελλάδα είναι να αυξηθούν οι τιμές, να μειωθεί το καλλιεργητικό κόστος ξεκινώντας από τις τιμές των καυσίμων και η φορολογία φυσικά, για να υπάρξουν κίνητρα σε ακόμα περισσότερους να καλλιεργήσουν τη γη.
Επιπροσθέτως τονίζει πως η περιοχή της Μεσσηνίας ενδείκνυται για την καλλιέργεια ρυζιού, διότι το έδαφος είναι αρκετά πρόσφορο.

Από τα στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί φέτος η παραγωγή εκτιμάται το πολύ στους 60 τόνους συνολικά. Κατάσταση η οποία θα συνεχιστεί αν δεν υπάρξουν κίνητρα και έγκαιρη διάθεση του νερού στο αρδευτικό δίκτυο.
Και όλα αυτά ενώ η καλλιέργεια ρυζιού έχει ξεκινήσει από το 1912 στην περιοχή της Μεσσήνης και σήμερα στη Μεσσηνία οι παραγωγοί είναι μόλις δύο, καλλιεργώντας εκτάσεις πολύ μικρές.

«Διαβάστε περισσότερα για την καλλιέργεια του ρυζιού στο 11ο τεύχος της Εύφορης Γης»

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα