Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 14:00

Η ανθοκομία έχει μέλλον στην Ελλάδα - Ο ρόλος του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Βίντεο)

Μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πληροί τα κριτήρια των κλιματικών συνθηκών και της βιοποικιλότητας που απαιτεί ο κλάδος της παραγωγικής ανθοκομίας, καταλήγει να εισάγει το 80% της κατανάλωσης ανθέων.
Με τον τομέα της ανθοκομίας, και τα προβλήματα που εντοπίζονται στον κλάδο, ασχολείται το ερευνητικό προσωπικό του ΤΕΙ Πελοποννήσου, στο τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Η εκπομπή “Εύφορη Γη”, στο πλαίσιο του αφιερώματός της στα εργαστήρια του εκπαιδευτικού ιδρύματος, μίλησε με τους ειδικούς, για τις ανθοκομικές καλλιέργειες, τις παθογένειες που δημιουργεί η υποτίμηση τους, αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται τόσο σε ερευνητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Ο καθηγητής, υπεύθυνος του τομέα της ανθοκομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Αναστάσιος Δάρρας, τόνισε πως τα τελευταία 20 χρόνια, η ανθοκομική παραγωγή της χώρας φθίνει σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα.
Το υψηλό κόστος παραγωγής που απαιτείται, είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που καθιστούν τους παραγωγούς επιφυλακτικούς απέναντι στην ανθοκομική καλλιέργεια.
Το κράτος, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Αν. Δάρρας, θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στους παραγωγούς μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι καλλιέργειες.
Το επιτελείο του εργαστηρίου ανθοκομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, είναι ήδη σε θέση να παρέχει συμβουλευτική σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο, όπως πληροφορηθήκαμε, ίσως είναι το πρώτο που υπάρχει σε δημόσιο τεχνολογικό ίδρυμα και στόχος του είναι, μεταξύ άλλων, να καταστήσει το ελληνικό λουλούδι ανταγωνιστικό στο φάσμα της διεθνούς αγοράς.
Σε μία αγορά, που όπως μάθαμε, ο ανταγωνισμός εμφανίζεται εξαιρετικά οξύς τα τελευταία χρόνια.
Δείτε την εκπομπή:


Το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, συγκεκριμένα στον τομέα της ανθοκομίας, συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αλλά και με εκπαιδευτικά ινστιτούτα του εξωτερικού με σκοπό τη γόνιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον κλάδο της ανθοκομίας, ενώ πραγματοποιεί επαφές με τον συνεταιρισμό ανθοπαραγωγών της Αθήνας, παρέχοντας συμβουλές για τη μείωση του κόστους παραγωγής και συνολικά για τη διαχείριση μιας καλλιέργειας.
Ο Αν. Δάρρας πρόσθεσε χαρακτηριστικά, πως οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει να αποδεσμευτούν από την καλλιέργεια συμβατικών, παραδοσιακών λουλουδιών, όπως είναι τα τριαντάφυλλα ή τα χρυσάνθεμα, άνθη που εμφανίζουν έντονο εμπορικό ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και να στραφούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες.
Καλλιέργειες που προσαρμόζονται τις κλιματικές συνθήκες της χώρας, γεγονός που τις καθιστά μοναδικές σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα απαιτούν χαμηλότερο κόστος παραγωγής, συγκριτικά με άλλα καλλωπιστικά φυτά.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Καλαμάτα, θεσμοθετείται πλέον μια διεθνής διοργάνωση, το φεστιβάλ λουλουδιών, στο οποίο αναδείχθηκε και η τέχνη της ανθοδετικής μέσα από διαγωνισμό.
Το φεστιβάλ, όπως ανέφερε ο Αν. Δάρρας, είχε μεγάλη απήχηση από τον κόσμο και η συμμετοχή ήταν μεγάλη.
Ήταν μια διοργάνωση ανοικτή στον κόσμο και δεν απευθυνόταν αποκλειστικά στους άμεσα εμπλεκόμενους με τον τομέα την ανθοκομίας σε επαγγελματικό επίπεδο.
Βασικός πυλώνας του διαγωνιστικού μέρους, ήταν “Η ελιά που χορεύει”, χαρίζοντας τοπικό χαρακτήρα στο εγχείρημα, όπου οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη την ελιά.
Ένας άγνωστος σχετικά, τομέας της ανθοκομίας, είναι αυτός της αρχιτεκτονικής τοπίου.
Στο εργαστήριο του μαθήματος, γνωρίσαμε την καθηγήτρια Δέσποινα Κληρονόμου, η οποία μας εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει το συγκεκριμένο πεδίο.
Η Δ. Κληρονόμου, τόνισε χαρακτηριστικά την αναγκαιότητα της αρχιτεκτονικής τοπίου, η οποία περιλαμβάνει το “πάντρεμα” των φυτών μιας καλλιέργειας ανάλογα με τις εδαφολογικές ανάγκες των φυτών αλλά και σύμφωνα με τα αισθητικά χαρακτηριστικά.
Οι φοιτητές, όπως μας είπε, μαθαίνουν τόσο την παραπάνω διαδικασία όσο και τον σχεδιασμό ενός κήπου.
Η αρχιτεκτονική τοπίου λοιπόν, προϋποθέτει την εξοικείωση του φοιτητή με το σχέδιο, αλλά και την καταγραφή και σχεδιαστική αποτύπωση των δομικών στοιχείων ενός χώρου.
Τέλος η καθηγήτρια Δ. Κληρονόμου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο δημιουργικό κομμάτι που περιέχει η ενασχόληση του ανθρώπου με την αρχιτεκτονική τοπίου, λέγοντας πως όσα χρόνια διδάσκει το μάθημα, οι δημιουργίες των φοιτητών της είναι πάντα πρωτότυπες και ιδιαίτερες.

Αθηνά Πουλοπούλου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα