Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 17:01

Παραδοσιακές ποικιλίες "κερδίζουν έδαφος" κι εντός θερμοκηπίων (Βίντεο)

Σπόροι ντομάτας και άλλων λαχανικών θα διακινούνται πλέον νόμιμα στην αγορά καθώς εντάσσονται στον εθνικό κατάλογο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χοντροκατσαρή ντομάτα, η οποία έχει τεθεί στο επίκεντρο των ερευνών που γίνονται -μεταξύ άλλων- στα εργαστήρια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα. Η χοντροκατσαρή θα είναι το επόμενο διάστημα στον εθνικό κατάλογο και αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ΤΕΙ Πελοποννήσου Κωνσταντίνο Δελή, στόχος είναι η χοντροκατσαρή όχι μόνο να μπει στο τραπέζι του καταναλωτή, αλλά και στις θερμοκηπιακές μονάδες για καλλιέργεια, προκειμένουνα δώσει αποτελέσματα συγκρίσιμα των υβριδίων που καλλιεργούνται σήμερα.

Η Εύφορη Γη, στο πλαίσιο του κύκλου εκπομπών που υλοποιεί για την παρουσίαση των εργαστηρίων του ΤΕΙ,  αναζητά στοιχεία για την εξέλιξη των ερευνών που γίνονται στο εργαστήριο κρυογενετικής βελτίωσης των φυτών και βιοτεχνολογίας και τα παρουσιάζει.

Δείτε το βίντεο της εκπομπής:

Να σημειωθεί πως η "χοντροκατσαρή" αποτελεί τοπική ποικιλία και η έρευνα του φυτού, έρχεται να συνδέσει την παραγωγή με την επιστήμη. Στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, καθηγητές και φοιτητές, προσδιόρισαν τα χαρακτηριστικά της, μέσα από τη γενετική ταυτοποίηση και πέτυχαν την πιστοποίηση της ποικιλίας και την ένταξή της στον εθνικό κατάλογο.
Πλέον λοιπόν, ο σπόρος θα διακινείται νόμιμα, προσφέροντας νέες προοπτικές στις παραδοσιακές καλλιέργειες, στην αγροτική παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Δελή.

Η έρευνα οδηγεί στη σύνδεση της παραγωγής με την επιστήμη. Επίσης, μέσα από την όλη διαδικασία καταρρίφθηκαν οι μύθοι που υπήρχαν σχετικά με την καλλιέργεια, καθώς έγιναν δοκιμές στην υδροπονική καλλιέργεια με τη συνεργασία του εργαστηρίου Λαχανοκομίας και τον καθηγητή Τάσο Κότσιρα, από τις οποίες επιβεβαιώθηκε πως οι παραδοσιακές ποικιλίες μπορούν να είναι ανταγωνιστικές τόσο ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και στην απόδοση μέσα σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, όπως και για τη διάρκεια ζωής του προϊόντος μετά τη συγκομιδή του.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα