Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 15:15

Εύφορη γη: Στα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που παρήγαγαν το «Λάδι του '21» (Βίντεο, φωτογραφίες)

Εύφορη γη: Στα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που παρήγαγαν το «Λάδι του '21» (Βίντεο, φωτογραφίες)

Υπεραιωνόβιες ελιές που συνεχίζουν να προσφέρουν ελαιόλαδο και καρπούς σε αυτούς που τις καλλιεργούν βρίσκονται στη Βασιλάδα της κεντρικής Μεσσηνίας.  «Ευλογημένα» δέντρα τα αποκαλεί ο καλλιεργητής Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, ο οποίος μας εξηγεί πως η φροντίδα τους γι’ αυτόν και την οικογένειά του, είναι «καθήκον». Τα έχουν όπως λέει, ποτίσει με τον ιδρώτα τους οι πρόγονοί μας, για πάνω από 10 αιώνες και οφείλουμε να τα διατηρήσουμε ακέραια για τις επόμενες γενεές.

Στέκουν εκεί αγέρωχα για πάνω από 1.000 χρόνια, σαν μουσεία φυσικής ιστορίας, προσφέροντάς μας τον «πράσινο χρυσό», το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που είναι ίσως το σημαντικότερο προϊόν της Μεσογειακής διατροφής. Τα ελαιόδεντρα αυτά έχουν τόσο μεγάλο μέγεθος, που το εμβαδόν της κόμης τους ξεπερνά τα 90 τ.μ.  με ικανότητα παραγωγής, πάνω από 450 κιλά καρπό το κάθε ένα, σημειώνει ο κ. Γεωργιόπουλος.

Από τα ελαιόδεντρα αυτά, παρήχθη το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που εμφιαλώθηκε στο πλαίσιο της δράσης "Λάδι του ‘21". Η δράση αυτή, εντάχθηκε στο σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας, για τον επετειακό εορτασμό των 200 ετών, από την Επανάσταση του 1821. 

Δείτε το βίντεο:

Με αφορμή αυτό το γεγονός ο κ. Γεωργιόπουλος και η οικογένειά του, υποδέχθηκαν την εκπομπή Εύφορη γη σε αυτόν τον ελαιώνα στη Βασιλάδα.

Ειδικότερα, η δράση "Λάδι του ‘21", τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής "Ελλάδα 2021" και αφορά στην τυποποίηση 1821 αριθμημένων συλλεκτικών φιαλών (των 500 ml) με όνομα «Πνοή» (ελευθερίας). Οι φιάλες αυτές, θα αποσταλούν σε επιστήμονες, αρχηγούς κρατών, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, σε προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι το "Λάδι του ‘21" να αποτελέσει δώρο με πολλαπλά μηνύματα ελευθερίας, διαλόγου, διπλωματίας, αλλά και γεύσης, υγείας και πολιτισμού.

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης και την παραγωγή του ελαιολάδου «Πνοή» ο κ. Γεωργιόπουλος εξηγεί πως η συγκομιδή έγινε από όλα τα μέλη της οικογένειάς του (μικρούς και μεγάλους) γιατί το λιομάζωμα γι’ αυτούς είναι γιορτή. Κατά τη συγκομιδή έγινε βιντεοσκόπηση με την επιμέλεια αλλά και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino). Η παραγωγή του ελαιόλαδου από το συγκεκριμένο ελαιώνα έγινε αυθημερόν, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ευστάθιου Κοντόπουλου στην Ανδρούσα Μεσσηνίας και το ελαιόλαδο τοποθετήθηκε σε ειδική δεξαμενή, μέχρι την τυποποίησή του. 

 

 

Ο κ. Γεωργιόπουλος ανασύρει στη μνήμη του τα λόγια του πατέρα του πως, «η ελιά είναι ευλογημένο δέντρο και με ένα "μαγικό" αλλά και συνάμα ανεξήγητο τρόπο, αντιλαμβάνεται την αγάπη που νιώθεις για αυτήν και σε ανταμείβει με το παραπάνω». Είναι της γνώμης πως «άμα κάνεις κάτι με αγάπη αλλά και μεράκι, μόνο τέλεια αποτελέσματα μπορεί να έχεις». Απόδειξη για αυτό είναι πως το 2017, που ήταν μία "δύσκολη" ελαιοκομική χρονιά, την οποία το γλοιοσπόριο είχε κάνει τεράστια ζημιά σε όλη σχεδόν τη Μεσσηνία, οι εργαστηριακές αναλύσεις του ελαιολάδου του ήταν αξιοζήλευτες, με οξύτητα κάτω από 0,3 δέκατα.

Τα μέλη της οικογένειας μας μίλησαν για την αγάπη τους για τα ελαιόδεντρα, αλλά και για τις απλές καλλιεργητικές φροντίδες που τους παρέχουν, τόσο σε αυτά όσο και στα υπόλοιπα ελαιόδεντρα που βρίσκονται στο Κατσαρού της Μεσσηνίας.

Πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια σε περιοχές που παράγουν ΠΟΠ. Τα ελαιόδεντρα αυτά είναι ξερικά, των ποικιλιών Κορωνέικης και ποικιλίας Καλαμών. Όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργιόπουλος τα προϊόντα που δίνει στους πελάτες, που τον εμπιστεύονται επί σειρά ετών, είναι τα ίδια ακριβώς με αυτά που καταναλώνει στο σπίτι του. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του. Όλα τα προϊόντα του είναι "βιολογικής καλλιέργειας" παρασκευασμένα με γνώση και εμπειρία, η οποία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Η γνώση  αυτή εμπλουτίζεται, με την παρακολούθηση σεμιναρίων και νέων μεθόδων καλλιέργειας. Έχουν παραχθεί, αποθηκευτεί και τυποποιηθεί, με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους ασφάλειας και υγιεινής και είναι ότι καλύτερο βγάζει η Μεσσηνιακή γη. Η απλή καλλιεργητική φροντίδα καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τη συγκομιδή -όπως επισημαίνει - περιλαμβάνει τη χρήση ήπιων σκευασμάτων εγκεκριμένων από τη βιολογική γεωργία. 

Η σωστή καλλιεργητική πρακτική, η συγκομιδή μόνο με ράβδισμα (για την αποφυγή επιμολύνσεων με ορυκτέλαια ή παράγωγα του πετρελαίου), η αυθημερόν έκθλιψη του ελαιολάδου, μα πάνω από όλα η αγάπη για το προϊόν, εκτός από τις εξαιρετικές εργαστηριακές αναλύσεις, έχει επίσης ως αποτέλεσμα και αξιοζήλευτες μετρήσεις στις πολυφαινόλες. Οι φετινές μετρήσεις του ελαιολάδου –όπως επισημαίνει ο ίδιος- «581 μονάδες, με όριο >250, το κατατάσσουν επάξια, στα ελαιόλαδα με "ισχυρισμό υγείας" (health claim), δηλαδή βιολειτουργικά τρόφιμα που προστατεύουν τα λιπίδια του αίματος από το οξειδωτικό στρες, σύμφωνα με τον Κανονισμό 432/2012 της ΕΕ». 

Αυτός είναι και ο μελλοντικός σχεδιασμός της οικογένειας, δηλαδή η στροφή σε ένα εξειδικευμένο καταναλωτικό κοινό που αναζητά ποιοτικά προϊόντα, καθώς και η δραστηριοποίηση στον τομέα των φαρμάκων και καλλυντικών.

 

 

Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργιόπουλος το "Θείον Δώρον" παράγει πιστοποιημένα Βιολογικά Προϊόντα, όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αγουρέλαιο, ελιές Καλαμών και πάστα ελιάς.

Κλείνοντας σημειώνει πως: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα  και την οικογένειά μου, που οι υπεύθυνοι του Δήμου Καλαμάτας, επέλεξαν το δικό μας ελαιόλαδο, για τις δράσεις του δήμου. Αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια, που συμβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας, στην εθνική προσπάθεια για τη διεθνή προβολή της χώρας μας, διαθέτοντας το εξαιρετικό μας προϊόν, σε όλη την υφήλιο. Αισθανόμαστε όμως και μεγάλη ευθύνη, προκειμένου τα προϊόντα που προσφέρουμε στον καταναλωτή, να είναι πάντα τέλεια.

“Πνοή” καλό σου ταξίδι…»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και άλλα παρόμοια στο περιοδικό Εύφορη γη #18. Γίνετε συνδρομητής εδώ

Μάθετε περισσότερα για τον συγκεκριμένο καλλιεργητή και τα προϊόντα του εδώ 

"Θείον Δώρον"

Πιστοποιημένα Βιολογικά Προϊόντα

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αγουρέλαιο, ελιές Καλαμών και πάστα ελιάς

τηλ. 6983511898 - 2721082483  

www.theiondoron.gr

Centuries-old olives that continue to offer olive oil and fruits to the people who care for them and cultivate them are located in Vasilada, Messinia. The cultivator Panagiotis Georgiopoulos calls them "blessed" trees and explains that their care "is for us in a way, a duty.

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα