Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 18:13

Rice Blockchain: Η ιχνηλασιμότητα του ρυζιού ξεκινά πιλοτικά από την Κεντρική Μακεδονία (Βίντεο)

Από την Κεντρική Μακεδονία, ξεκίνησε η ανάπτυξη του πολύ χρήσιμου ψηφιακού εργαλείου για την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, το blockchain ρυζιού. Ένα εργαλείο που αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της πιλοτικής του εφαρμογής στην Ελλάδα και στην συγκεκριμένη περιοχή, από την Ομάδα Ρυζιού του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Μια δράση που ξεκίνησε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και στην οποία έχει ενταχθεί με τη συμμετοχή μελών του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός  Χαλάστρας Α’, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Όπως εξηγεί στην «Εύφορη γη» και στην δημοσιογράφο Κέλλυ Δημητρούλια, ο διευθυντής ερευνών στο εν λόγω Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ Δημήτρης Κατσαντώνης, η ιχνηλασιμότητα σε πρώτη φάση ξεκινά από τις συντεταγμένες του ορυζώνα και το ημερολόγιο του παραγωγού και φτάνει μέχρι την παράδοση του προϊόντος στον έμπορο. Στην συνέχεια ακολουθεί ιχνηλασιμότητα στη δευτερογενή παραγωγή, κατά τη μεταποίηση και μέχρι το σούπερ μάρκετ. Με ένα QR code στη συσκευασία ο καταναλωτής θα βλέπει όλες τις πληροφορίες του προϊόντος, ακόμα και του παραγωγού.

Δείτε το βίντεο της εκπομπής Εύφορη γη

Σε αυτή τη δράση είναι σημαντικός ο ρόλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Χαλάστρας Α’, ο οποίος είναι καθετοποιημένος κι έχει μεγάλη δυναμική. Στη δράση συμμετέχουν 10 παραγωγοί, το προϊόν των οποίων έχει υποστεί ελέγχους και αναλύσεις για την καθαρότητα, τα ποιοτικά και θρεπτικά στοιχεία, μεταξύ άλλων.

 Με την αρωγή του συνεταιρισμού θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για έναν ακόμα χρόνο και στη συνέχεια το blockchain θα παραδοθεί στους παραγωγούς  για να εφαρμοστεί. 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ και άλλα παρόμοια, στο περιοδικό Εύφορη γη που κυκλοφορεί στα περίπτερα μέχρι τις 9 Απριλίου

  

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα