Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 18:50

Κορυφώνεται η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία - Προβληματίζουν τιμές και πυρηνελαιουργεία (Βίντεο Εύφορη Γη)

Με τις τιμές καθηλωμένες κάτω από τα 3 ευρώ, την έλλειψη εργατικών χεριών και τον φόβο να πάψουν να παραλαμβάνουν πυρήνα τα πυρηνελαιουργεία, κορυφώνεται σταδιακά η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία.

Στην εκπομπή "Εύφορη Γη" και στην Κέλλυ Δημητρούλια, μιλούν ελαιοπαραγωγοί και πυρηνελαιουργοί για την πορεία της ελαιοκομικής περιόδου.

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη ένταση στη συγκομιδή με τα συνεργεία στα χωράφια, τα ελαιοτριβεία και τα πυρηνελαιουργεία να δουλεύουν στο φουλ.

Φέτος όμως η σεζόν κυλά με πιο αργούς ρυθμούς, αφενός γιατί οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 2,5 και 2,6 ευρώ το κιλό και αφετέρου γιατί τα εργατικά χέρια είναι λίγα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μη βιάζονται να μαζέψουν τον καρπό.

Οι δύο αυτοί παράγοντες συμβάλλουν στο να εξελίσσεται σχεδόν ομαλά στις περισσότερες περιπτώσεις η παραλαβή του ελαιοπυρήνα που μεταφέρεται από τα ελαιοτριβεία στα πυρηνελαιουργεία. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν πολύ πιθανό να έχει μπει φρένο στην παραλαβή, καθώς οι μονάδες των πυρηνελαιουργείων της Καλαμάτας και του Μελιγαλά, με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λειτουργούν κατά 6 τουλάχιστον λιγότερες το 24ωρο, διακόπτοντας τη λειτουργία τους 6 με 12 το πρωί.

Οι επιχειρηματίες όμως προειδοποιούν πως δεν αποκλείεται ακόμα και να σταματήσουν την παραλαβή πυρήνα, αν ενταθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή, αφού το ωράριό τους δεν επαρκεί να επεξεργαστεί όλο τον όγκο και οι ίδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να αποθηκεύσουν πυρήνα που θα επεξεργαστούν μετά τον Φεβρουάριο - Μάρτιο, με ζημιά στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων για τους ίδιους και έντονη δυσοσμία για τους πολίτες. Επίσης, επιχειρηματίες του κλάδου επιμένουν πως η απόφαση αυτή της Περιφέρειας απειλεί αφενός τον κλάδο της ελαιοκομίας, αφού αν τα ελαιοτριβεία δεν θα έχουν που να πάνε την πυρήνα ίσως σταματήσουν να δουλεύουν, και αφετέρου τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους, από το άναψε - σβήσε καθημερινά τις μηχανές. Οι ώρες διακοπής είναι περισσότερς από 6 αφού οι μηχανές χρειάζονται χρόνο για να ανάψουν και σβήσουν, ενώ συχνά σημειώνονται και ζημιές.

Η ποιότητα πάντως του εξαιρετικά παρθένου μεσσηνιακού ελαιολάδου είναι πολύ καλή αυτή η χρονιά και όλοι ελπίζουν να ανέβουν και οι τιμές.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα