Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 16:06

Ο Antonio Giuseppe Lauro για το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου (Βίντεο)

Οι συνεταιρισμοί, τα ΠΟΠ και οι επιχειρηματίες που είναι εμπνευσμένοι με ένα ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο, κάτι το οποίο στην Ελλάδα δεν υπάρχει όπως υποστηρίζει ο Antonio Giuseppe Lauro, είναι αυτά που θα βοηθήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή.

Ο Antonio Giuseppe Lauro πρόεδρος του διεθνούς διαγωνισμού “EVO IOOC”, που πραγματοποιείται στην Καλαβρία της Ιταλίας, μίλησε στην “Εύφορη Γη”  για το τι σημαίνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. 

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο της Ελλάδας έχει υποστεί πρόβλημα παγκοσμίως, το οποίο αφορά κυρίως τη τιμή του αλλά και το γλοιοσπόριο, που πολύ συχνά χτυπά στης χώρες του νότου.

Ειδικότερα αναλύει το πως μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Μεσσηνία.
“Αρχικά μιλώντας για το προϊόν αυτό, και μόνο η φράση εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μπορεί να του προσθέσει τιμή. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο όταν, ως παραγωγοί γνωρίζουμε πολύ καλά το προϊόν μας. Εάν δηλαδή είναι ένα άριστο προϊόν ή ένα προϊόν χαμηλής ποιότητας”.

Οι τιμές του ελαιολάδου καθορίζονται ανάλογα με την ποιότητα του, καθώς υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ελαιολάδου. Όπως υποστηρίζει ο κ. Lauro, η οξύτητα δεν είναι η μοναδική παράμετρος για να αποδείξει την ποιότητα ενός λαδιού.

Σημαντική προϋπόθεση είναι η συνεργασία των Ελλήνων παραγωγών ώστε να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν, μαζικά και όχι ατομικά. Ωστόσο συμπληρώνει πως αυτό το ζήτημα αφορά και την Ιταλία.

Δείτε το βίντεο (Μετάφραση: Χριστίνα Στριμπάκου)

Επιπλέον τονίζει πως οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλη την διαδικασία της παραγωγής του ελαιολάδου, από το χωράφι μέχρι την τυποποίηση, ενώ απαραίτητο είναι να πραγματοποιήσουν μια έρευνα σχετικά με το τι κάνουν καλά κάποιες άλλες χώρες και να εμπνευστούν από αυτές.

Σε αυτή την περιοχή όπως υποστηρίζει ο κ. Lauro, υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που προσπαθούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Τέτοιες προσπάθειες παραγωγών συμμετέχουν στο διαγωνισμό “EVO IOOC”, που παρ’ όλο που δεν διαθέτουν μεγάλες ποσότητες προϊόντος, έχουν όμως καταφέρει να διατηρούν την υψηλή ποιότητα στην αγορά.

Ασφαλώς δεν υπάρχει συνταγή που βρίσκει την λύση σε όλα, τονίζει ο Lauro. “Εγώ αυτό που προσπαθώ είναι διηγηθώ στους παραγωγούς την πραγματικότητα του κόσμου της ελιάς, καθώς ταξιδεύω.”

Ωστόσο ένα μυστικό που θέλει να μοιραστεί μαζί μας όπως αναφέρει είναι “Να ακούτε, τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη και όχι μόνο να παραπονιέστε!”

Στην συνέχεια φέρνει ως παράδειγμα μια ισπανική εταιρεία η οποία σαρώνει τα βραβεία με το ΠΟΠ ελαιόλαδο που παράγει.

Σύμφωνα με τον κ. Lauro ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων παρακολουθεί σεμινάρια σχετικά με το ελαιόλαδο παρά τον χρόνο και τα χρήματα που απαιτούνται ενώ επισημαίνει πως στον διαγωνισμό που διοργανώνει, δίνει κάθε χρόνο τρία διαφορετικά βραβεία στην Ελλάδα, ένα για τον καλύτερο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, ένα στην Κρήτη και ένα στην Μεσσηνία.  

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα